Sancțiuni pentru ieșenii care au aruncat trotinetele în apă

Unii ieșeni duc o luptă teribilă cu „civilizația”. De la momentul apariției trotinetelor electrice în oraș, pe internet au fost postate mai multe imagini cu modul în care înțeleg ieșenii să le utilizeze. După ce o trotinetă a fost aruncată în Ciric, alta a ajuns în râul Bahlui. O parte dintre ele au fost lăsate în mijlocul străzilor, iar un tânăr a intrat cu trotineta în mall.

La finalul săptămânii trecute, în mai multe zone strategice din municipiul Iași au apărut primele trotinete electrice, pe care curioșii le-au testat. Două dintre trotinetele electrice au fost aruncate deja în apă și încă nu se cunosc autorii. Autoritățile anunță sancțiuni pentru cei vinovați.

Sebastian Buraga – purt. cuv. Primărie Iași

„Majoritatea ieșenilor au acceptat cu bucurie o modalitate alternativă la transportul clasic, folosind aceste trotinete electrice pe care le pot închiria prin intermediul unei aplicații. Din păcate nu există pădure fără uscături și în acest sfârșit de săptămână s-a demonstrat acest lucru, pentru că proasta educație sau poate din teribilism, iată o parte din aceste trotinete au fost distruse. Să nu creadă că cei care au făcut acest lucru că nu vor putea fi urmăriți, pentru că prin intermediul aplicației, atunci când se face plata, cu siguranță există și datele de identificare a celui care a închiriat respectiva trotinetă.”

„Reporter: Ce părere aveți despre ieșenii care au aruncat trotinetele în Bahlui și în Ciric?

Cetățean: Nu știu, mă așteptam într-un fel sau altul să se întâmple asta. Nu știu, așa se întâmplă de obicei cu lucrurile noi implementate în oraș. Nesimțiți. De ce să faci așa ceva?”

Deși trotineta electrică este un mijloc de transport ecologic, ieșenii sunt sceptici cu privire la tariful acestora. Reprezentanții primăriei susțin că, odată cu trecerea timpului, prețul unei curse va scădea, dacă mai multe companii vor alege să implementeze proiectul în orașul nostru.

Sebastian Buraga – purt. cuv. Primărie Iași

„Bineînteles, piața va regla această situație. Cu siguranță când va exista o cerere mai mare și vor exista si mai multe companii care vor fi interesate pentru a realiza transport alternativ în municipiul Iași, cu siguranță prețul va fi cel care va dicta piața și prin urmare, mediul concurențial a fost creat.”

Cei care folosesc frecvent acest mijloc de transport sunt tinerii.

„Reporter: Este prima dată când o folosești?

Cetățean: Nu, nu. Am mai mers cu ele.

Reporter: Și cum ți se par?

Cetățean: Îmi plac, dar e destul de scumpă o cursă.

Reporter: Cam cât? Cât ai mers și cât ai plătit?

Cetățean: Păi un abonament de o oră este 19 lei și am mers vreo 8 km.

Reporter: Ți s-a părut mai bine să mergi cu autobuzul sau cu alte mijloace?

Cetățean: Sunt elev și cu autobuzul am transport gratuit, dar e mai distractiv cu trotineta.”

Pentru a folosi trotinetele, ieșenii trebuie sa descarce o aplicație, apoi sa localizeze o trotineta de pe hartă. Pentru deblocare trebuie sa atingă un buton. Pentru încheierea cursei, călătorii trebuie să urmărească instrucțiunile din aplicație și să parcheze trotineta responsabil. Tarifele sunt de 2 RON pentru deblocare și 0.68 RON pentru fiecare minut petrecut pe roți.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!