Sâmbăta lui Lazăr și Floriile, sărbători importante pentru ortodocși

foto_florii

Duminică, ortodocşii prăznuiesc Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi care este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim. Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Oamenii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile locului.

Duminică, ortodocşii prăznuiesc Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele şi care este dedicată Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim.
Totodată, toţi cei care la botez au primit nume de flori îşi sărbătoresc onomastica. Oamenii merg la biserică, au dezlegare la peşte şi nu-şi uită tradiţiile şi obiceiurile
locului.

”S-a încheiat perioada Postului Mare, care propriu-zis durează 40 de zile, apoi sunt două zile de tranziție, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. În primele 40 de zile, accentul cade pe pocăință, pe vederea păcatelor noastre, pe dorința de a schimba viața noastră. De aceea, în această perioadă, omul, mai ales se spovedește și, bineînțeles, se împărtășește, dacă are binecuvântare. Cele două zile de tranziție, Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor, ne aduc aminte de venirea lui Hristos în inima noastră, pentru că atunci când ne pocăim, adică atunci când ne asumăm păcatul, cerem mila lui, El vine în inimile noastre și intră triumfător, cum a intrat și în Ierusalim. Dar vine ca să ia păcatele noastre”, a declarat Pr. Constantin STURZU – purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

După cele două zile pe care preoții le numesc ”de tranzit” urmează Săptămâna Mare, cele șapte zile în care accentul trebuie să cadă pe jertfa făcută de Fiul lui
Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor noastre.

”Și atunci urmează o perioadă mai specială, numită Săptămâna Mare. Sunt șapte zile, în care accentul nu cade pe pocăință și pe vederea păcatelor proprii,
ci pe patimile lui Hristos, pe faptul că El își asumă durerile noastre, păcatele noastre, deși El a fost fără de păcat. Dar își asumă tot răul din noi și lasă ca această răutate să-l pironească pe cruce, iar la răutate și la orice El răspunde cu dragoste. De aceea El a ales să moară în felul acesta, cu brațele întinse, pironit pe cruce, ca să ne arate că ne îmbrățișează pe toți și că răutatea n-o să poată niciodată să biruiască dragostea lui dumnezeiască. Pentru că Dumnezeu este iubire”, a completat Pr. Constantin STURZU – purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În ziua de Florii se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie. Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate. De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi. Cei care au ţinut post se pot delecta cu mâncăruri din peşte. De Florii, este dezlegare la peşte şi se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.