Salvați Copiii Iași  lansează  proiectul S.O.S Familia

Picture 1

Salvați Copiii Iași anunță începerea proiectului „ S.O.S FAMILIA!”, co-finanțat de Consiliul Local Iași. Prin intermediul acestui proiect, sunt sprijinite 15 familii și copii acestora. Proiectul își propune să prevină abandonului școlar și  instituţionalizarea copiilor care provin din 15  familii afectate de criza economică generată de pandemia de COVID si de conflictul din Ucraina. 

După ani de creştere economică susţinută, România  trece, în 2022, printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ca o consecinţă a pandemiei de COVID 19 și a conflictului din Ucraina ce determină încetinirea creşterii economice la nivel global. Banca  Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est. România ar urma să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul.

De asemenea, raportul menționează că forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune.  Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.

Un război prelungit în Ucraina ar putea să conducă la o accentuare a sărăciei pe termen scurt, arată raportul Băncii Mondiale. Pe plan regional, raportul estimează că economia Ucrainei se va contracta probabil cu 45,1% în acest an, în condițiile în care invazia Rusiei a închis companii, a redus exporturile și a făcut imposibilă activitatea economică în zone mari ale țării.

O altă consecință îngrijorătoare o reprezintă riscul crescut de abandon școlar. Astfel, conform datelor Eurostat de la nivelul UE, în 2017 România are de departe cea mai ridicată rată de părăsire timpurie a școlii – 18,1%.

Proiectul își propune să prevină abandonului școlar și  instituţionalizarea copiilor care provin din 15  familii afectate de criza economică generată de pandemia de COVID si de conflictul din Ucraina. Pentru aceasta se vor acorda  servicii de asistenţă educaţională, psihologică şi socială. De asemenea proiectul are și o componentă inovativă realizată prin dezvoltarea unor sesiuni de IT pentru ca o treime din membrii famiilor implicate să-și dezvolte abilități digitale și astfel să acceseze mai ușor piața muncii.

De asemenea se vor acorda servicii de asistență socială, educațională și psihologică pentru minim 15 copii proveniți din famiile incluse în proiect. Astfel, copiii vor beneficia de suport educațional la teme, de sesiuni de consiliere psihologică și de dezvoltarea abilităților de viață ceea ce va crea premisele prevenirii abandonului școlar. Părinții incluși în proiect vor beneficia de servicii de asistare socială, consiliere vocațională și psihologică. Prin acordarea acestor servicii părinții își vor îmbunătăți modul de relaționare cu copii, vor ști să răspundă nevoilor emoționale ale acestora și vor putea gestiona situațiile dificile cu care se confruntă.

În acest mod se va preveni riscul de instituționalizare și abandon al  copiilor, se vor diminua manifestările emoționale și comportamentale ale copiilor, iar familia va beneficia de susținere atât materială cât și prin servicii de consiliere privind rezolvarea de probleme sociale și economice cu care se confruntă. Toate activitățile din proiect au ca scop susținerea famiilor afectate de criza economică în vederea diminuării riscului de instituționalizare și abandon școlar a copiilor.  

În acest mod se va preveni abandonul şcolar, se vor diminua manifestările emoţionale şi comportamentale a acestor copii, iar familia va beneficia de consiliere privind modul de educare a copiilor şi vor fi sprijiniţi în rezolvarea  problemelor sociale cu care aceştia se confruntă. Toate aceste activități au ca scop reducerea riscului de sărăcie a familiei și de  părăsirea timpuria a școlii de către copii din aceste familii.