Salubris neaga praful din Iași. Oficial s-a încheiat „Curățenia de Primăvară”

curatenie

Autoritățile locale au anunțat că s-a încheiat curățenia de primăvară pe străzile și bulevardele din oraș. După o luna și jumătate de activitate, conducerea Salubris este mulțumită de rezultate și transmite că orașul Iași este un loc mai sigur și mai curat. Directorul Cătălin Neculau susține că, în primele 3 luni ale anului, Iașul a avut cele mai mici depășiri ale particulelor PM10. Cu toate acestea, profesorul ieșean Silviu Gurlui a menționat că, Iașul a bătut adevărate recorduri negative în luna martie. Și astăzi în stația de monitorizare a aerului din Podu de Piatra limita zilnică admisă pentru PM 10 a fost depășită spre orele după amiezii.

Luna martie a fost o perioadă intensă pentru angajații firmei de salubritate din Iași. Prin desfășurarea campaniei „Curățenia de Primăvară”, aceștia au fost într-o continuă activitate de igienizare a orașului. După această campanie, directorul de la Salubris a anunțat cele mai mici depășiri la PM10.

Cătălin Neculau – director Salubris Iași

„După cum știți, în fiecare an, odată cu venirea Paștelui Catolic și curățenia noastră de primăvară se apropie de sfârșit. Vă pot spune că am acționat pe toate bulevardele mari ale municipiului Iași, am acționat prin ridicarea mașinilor de la bordură, prin curățarea, spălarea, măturarea și aspirarea tuturor acestor bulevarde. Vă pot spune că am intrat și în cartiere și pe străzile secundare și dorim ca Iașul să fie pregătit pentru sărbătorile pascale așa cum ne pregătim casa.  În toată această campanie am acționat cu 200 de muncitori de salubrizare. În toată această campanie am acționat cu 7 cisterne pentru a curăța străzile de această particulă de PM 10, de acest praf care există în municipiul Iași. Vă pot spune că în primele trei luni de zile ale acestui an am avut cele mai mici depășiri la acest indicator. Cu alte cuvinte, ne putem bucura acum de un Iași curat, în care aerul este respirabil și ne putem bucura de o calitate a vieții mai bună.”

Deși reprezentanții Salubris susțin că au stârpit praful din oraș, specialiștii în domeniu, nu sunt de aceeași părere. Potrivit profesorului Silviu Gurlui, Iașul a traversat cea mai alarmanta perioada din ultimul timp.

Silviu Gurlui – profesor Facultatea de Fizică Iași:

„Trebuiesc luate măsuri suplimentare de monitorizare, de investigare și de corijare în timp real, pentru că am văzut în Iași măcar în ultima perioadă și dacă ne amintim de luna martie, au fost recorduri foarte mari de poluare, atât cu particule mari, cât și cu particule mici, cât și cu bioxid de carbon, cât și cu monoxid de carbon, cu benzen și multe alte care au depășit valori foarte foarte mari. Un grad de nocivitate foarte mare pentru populație și nu am văzut din păcate, autoritățile statului să vină în stradă, să avertizeze populația și să ia măsurile necesare, să avertizeze de asemenea și șoferii în trafic, pentru a reduce traficul și de a lua toate măsurile pentru a fi în siguranță. Au fost perioade foarte grele de poluare și ar trebui ca acestea să nu se mai repete, pentru că influențează grav sănătatea oamenilor.”

Și ieșenii se arata scepticii când vine vorba despre curățenia din oraș. Aceștia sunt parțial mulțumiți de munca autorităților.

Reporter: „Vi se pare că avem un oraș curat?

Cetățean: Câteodată nu.

Reporter: De ce spuneți asta?

Cetățean: Pentru că se mai găsește și mizerie, câteodată, dar în general e ok.”

„Nu prea îmi place. Oricum în alte orașe, îi mai rău. Față de alte orașe este mai bine.” a mai spus un ieșean.

Deși autoritățile susțin că fac tot posibilul pentru ca orașul Iași să fie un loc curat și nepoluat, poluarea din municipiu rămâne la cote ridicate. Și în această după amiază, la stația de monitorizare a aerului din Podul de Piatra s-a depășit valoarea zilnica admisa la PM 10.