Salon de Inventică, la Iași

Sărbătoarea inventatorilor a revenit în capitală Moldovei, după doi ani pauză. Astăzi s-au reunit în sala Pașilor Pierduți ai Universității Tehnice „Gh. Asachi” facultăți din întreaga țară și au fost prezentate invenții inedite, demne de cea de a 26 a ediție a conferinței internaționale de Inventică.

„Nicio ediție nu seamănă cu cealaltă tot timpul avem participanți pe care îi avem pentru prima oară sau care vin pentru a n a oară. Diferă, în primul rând, exponatele. Anul acesta avem 300 de realizări care sunt intrate în competiție, brevete de invenție, cer brevete de invenție, proiecte de cercetare, realizări ale unor cercetători consacrați ale unor profesori universitari, dar și al unor tineri, doctoranzi, elevi, studenți”, a declarat prof.univ.dr. Neculai Seghedin, prorector UTI Iași.

Invitatul special al evenimentului a fost cunoscutul jurnalist științific, Alexandru Mironov, care a fost nerăbdător să descopere noile invenții aduse de participanți.

Mi se pare grozav că s-au reinventat, că dispăruse pandemie și uite că lumea aceasta efervescentă au depus lucruri pe masă. Uită ce trece prin mintea mea, zice inventatorul, de ce nu mă bagi în seamă? Cel puțin se întâlnesc unii cu alții și la dezbaterea aceasta a profesorului Seghedin și a Universității Asachi e bine că se realizează contacte, a spus Alexandru Mironov, jurnalist.

O creație a doi studenți de la Universitatea Tehnica ieșeană este robotul confecționat din piese de lego. Acesta are rolul de a pătrunde în încăperi care prezintă un pericol pentru oameni și trebuie să se asigure că este un spațiu sigur.

Robotul a pornit de la ideea principală de a avea controller-ul și sistemul de mișcare apoi am adăugat partea cu camera și sistemul. E cu destinația pentru salvare. Adică într-un mediu în care este accesat pentru oameni ca un exemplu concret într-o fabrică de gaze dacă este o scăpare de gaze sau un accident. Cad niște stâlpi și trebuie identificată zonă pentru a se vedea dacă este în regulă pentru oameni să acceseze”, a explicat Constantin Grasu, student.

Robotul a fost realizat pe parcursul a două luni de zile, iar studenții se arată încrezători în creația lor.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!