Saloanele spitalelor din Iasi adapostesc zeci de cazuri sociale. O femeie a ramas pe drumuri in urma unui incendiu care i-a ars complet casa

upu iasi

Zeci de cazuri sociale ajung in Unitatile de Primiri Urgente ale spitalelor mai ales in sezonul rece. Vorbim despre persoane care nu au casa sau batrani care au fost uitati de familie. Medicii se afla in situatia in care trebuie sa ia legatura cu autoritatile locale pentru a-i transfera pe batrani.

Cazurile sociale au dus la supraaglomerarea spitalelor din Iasi. Chiar daca o mare parte din ele ar putea fi tratate la domiciliu, medicii spun ca unii pacienti nu au nici macar o casa.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „In spitalele cu profil clar de urgenta Spitalul Clinic Judetean Sfantul Spiridon au ramas internati in lunile noiembrie, decembrie si iata acum si in ianuarie pacienti care au nevoie de ingrijiri medico-sociale iar unii dintre ei au doar probleme doar de locuinta si de ingrijiri de baza non medicale. Sunt sase astfel de pacienti. Varstele sunt destul de tinere. Un pacient de 66 de ani care se afla in Chirurgie care a necesitat amputatie la nivelul picioarelor din cauza ischemiei critice, depasite, la momentul prezentarii”.

Asistenții sociali din spitale incearca sa gestioneze cazurile.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: „O femeie a ajuns in prima zi a anului dupa ce casa i-a luat foc. Ca urmare a acestui incendiu a avut arsuri la nivelul bratelor, care ar putea fi ingrijite la domiciliu dar acest domiciliu nu mai exista. Femeia nu mai are casa si nicio familie care sa o poata prelua. rudele cu care am luat legatura au spus ca nu o pot primi in locuinta”.

La nivelul municipiului Iasi exista un centru de noapte unde pot fi cazate temporar persoanele fara adapost. Aici ele pot primi o masa calda, un loc de dormit si spatii de igienizare.

Luminița Munteanu, director DAS Iași: „Numarul persoanelor fara adapost care sunt integrate in centrul de tranzit fluctueaza de la o zi la alta. Sunt seri cand avem si 75 si aseara au fost 62 de persoane”.

Aceasta situatie se agreaza mai ales atunci cand temperaturile de afara sunt extrem de scazute.