Salariul mediu brut al profesorilor va crește, anunță ministrul Educației

bani

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că pentru prima oară într-o lege a educației există o reglementare care definește salariul profesorului debutant și salariul profesorului stagiar ca fiind salariul mediu pe economia națională. Astfel, salariul profesorilor din România va crește cu 43 %, adică de la 6.500 lei la 9.500 lei.

”Știți foarte bine că la finalul anului 2021 salariul mediu este de 6.095 de lei. Salariul profesorului debutant, practic, înregistrează o creștere de 43 %. 43 % pentru a se păstra ierarhia între profesori debutanți, profesor gradul 1, profesor gradul 2 profesori emeriți. Va însemna o creștere a salariului mediu din educație. În momentul de față, salariul mediu în educație, salariul mediu brut în educație este 6.500 de lei.

Creșterea de 43 % va aduce salariul mediu în educație la 9300 de lei. De la 6.500 la 9.500 de lei. Aceasta este creșterea de 43 % prevăzută în legea educației, atât în învățământul preuniversitar, cât și în învățământul superior. Este un obiectiv fără de care toate celelalte prevederi referitoare la atractivitatea profesiei didactice rămân fără sprijinul esențial. Vom vedea în ce măsură, noi, clasa politică, vom fi în măsură să înțelegem acest lucru”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.