Salariile șoferilor și ale vatmanilor, negociate

protest-1024x576

Compania de Transport Public Iași se află, de câteva săptămâni, într-un proces de negociere cu organizațiile sindicale din cadrul instituției, cu scopul majorării salariilor șoferilor și ale vatmanilor, potrivit normelor prevăzute de Codul Muncii și Contractul Colectiv de Muncă.

Astăzi, un grup de angajați al CTP Iași a organizat un protest, solicitând majorări salariale.

„Blocarea activității de transport public cu autobuzul de către un grup de șoferi, care a organizat o grevă spontană, în ziua de 2 noiembrie 2021, este considerată nelegală, afectând zeci de mii de călători, dar și funcționarea optimă a companiei. Conducerea CTP Iași, în prezența primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, și a viceprimarului Daniel Juravle, a purtat un dialog cu organizatorii formei de protest și, deși aceasta a avansat diferite variante de negociere, toate propunerile au fost respinse de către reprezentanții manifestanților. Compania de Transport Public Iași face toate demersurile necesare deblocării situației și ieșirea autobuzelor la stradă. Le cerem scuze călătorilor pentru situația neprevăzută apărută.”, a transmis Directorul General CTP Iași ,ing. Cristian Stoica.

Salariul de bază brut al unui șofer debutant este de 2.640 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. De asemenea, salariul de bază brut al unui șofer cu un an de vechime în această activitate (indiferent de locul de muncă în care a acumulat perioada de vechime), este de 2.974 de lei, la care se adaugă diferite sporuri. Exemple de sporuri: 25% pentru orele de noapte lucrate în intervalul orar 22-6; 100% pentru orele lucrate în weekend și sărbătorile legale; 10% pentru orele de conducere a unui autobuz articulat; 10-15% – spor de trafic – pentru toate orele lucrate în zilele lucrătoare; 5-25% spor de vechime în muncă; 80% spor anual de stabilitate, acordat cu îndeplinirea unor condiții, printre care nesuspendarea contractului pe parcursul unui an de zile. Din suma rezultată din salariul de bază plus sporuri sunt reținute contribuții și impozite. Salariul mediu net al unui șofer al CTP Iași, în primele șase luni ale acestui an, este de 3.227,67 lei, iar cel brut, de 5.562,17 lei. La acesta se adaugă valoarea tichetelor de masă, 20 lei/zi lucrată, și a voucherelor de vacanță, 1.450 lei/an.

Pentru a susține cheltuielile privind acordarea salariilor tuturor angajaților instituției, bugetul de venituri și cheltuieli al CTP Iași a fost suplimentat, pe 1 noiembrie 2021, cu 11%, echivalent cu suma de peste 15,5 milioane lei, prin hotărâre de Consiliu Local.