Salariile ieșenilor, sub media națională

Cele mai recente statistici arata ca salariile iesenilor sunt cu cu aproximativ 3% mai mici fata de media pe tara. Daca in alte orase din tara, salariul minim net este de 4.543 lei, in Iasi, salariul net este de 4.395 lei. Totodata, sectorul de activitate in care s-au inregistrat cele mai mici salarii este cel al industriei ospitaliere, unde un iesean castiga in luna mai 2023 aproximativ 2.500 de lei net.

In ultimul an, cele mai mai cautate domenii din judetul Iasi in care s-au inregistrat cresteri ale salariilor au fost agricultura, silvicultura si pescuitul, unde s-a inregistrat o crestere de 11,4% fata de media pe tara. Totodata, in domeniul industriei si al constructiilor media pe tara a crescut cu 13,2%, iar in servicii cu 13,9%.

Ciprian Iftimoaie, Director adjunct DJS Iași

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica in luna iulie 2023, castigul salarial mediu brut in judetul Iasi a fost de 7045 de lei. Vorbim de brut, adica cu tot cu taxe si impozite. S-a inregistrat o crestere cu 13,2% fata de luna iulie a anului trecut iar salariul mediu net, cat primesc oamenii in mana cum se spune in limbajul cotidian, fara taxe si impozite a fost de 4431 de lei cu 13,8% mai mare fata de luna iulie a anului 2022.

In comparatie cu luna iunie 2023, salariile iesenilor au inregistrat o scadere a castigului lunar net de 1,5%, iar a celui brut cu 1,2%.

Ciprian Iftimoaie, Director adjunct DJS Iași

Fata de media pe tara, castigul salarial mediu net in judetul nostru, realizata in luna iulie 2023 a fost mai mic cu 2,9%.

In prezent, cele mai mari salarii din judetul Iasi sunt in sectorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor unde castigul net ajunge la 10.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *