Salariații din mai multe domenii vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit: Ce prevede inițiativa legislativă

angajati

O serie se angajați români ar putea să fie scutiți de la plata impozitului pe venit, potrivit unei inițiative legislative care se află pe masa de lucru a senatorilor.

În expunerea de motive a inișiativei legislative se spune că neincluderea industriei de fabricare a băuturilor în sfera de aplicare a Legii 135/2022 va avea un impact semnificativ, cu efecte negative pe termen mediu şi lung, generând un dezechilibru major în industria alimentară.

În document se mai spune că aceste companii din sectorul băuturilor susţin circa 15.000 angajaţi direcţi care vor fi direct afectaţi de această măsură. discriminatorie. Sectorului băuturilor se supune aceloraşi reguli şi norme legislative (atât naţionale cât şi europene) aplicabile restului industriei producătoare de alimente: normele privind siguranţa alimentară, inclusiv cele sanitar veterinare, cele privind etichetarea, informarea şi protecţia consumatorului, legislaţia specifică privind ambalajele şi protecţia mediului.

Totodată, sectorul băuturilor reprezintă o componentă de bază a intregului lanţ alimentar, mai ales în perioade dificile, aşa cum a fost perioada pandemiei. In ultimii doi ani, industria de fabricare a băuturilor a reprezentat un pilon important in procesul de menţinere a lanţului alimentar, fiind nevoită să adopte măsuri excepţionale pentru a se adapta condiţiilor de criză sanitară şi economică.

Documentul mai spune și că o creşterea selectivă a salariilor angajaţilor din industria alimentară va genera o dicriminare nejustificată în piaţa muncii, întrucât unii dintre ei vor avea venituri nete mai mici în raport cu remuneraţia poziţiilor similare din alte ramuri ale sectorului alimentar pentru competenţe şi muncă similare.