Șahul va fi predat în școli ca materie opțională din septembrie, anul viitor

61605485

Șahul va fi predat în școli ca materie opțională din anul școlar următor. La proiectul pilot vor participa, în primă fază, peste 50.000 de elevi din clasele primare.

Peste 3.000 de învățători vor fi instruiți până în septembrie de antrenori profesioniști, pentru a pregăti la rândul lor copiii care aleg sportul minții.

Antrenorii unei academii de șah din București pregătesc anual 800 de copii, care vor să facă șah de performanță. Părinții plătesc de la 200 de lei, lunar, pentru antrenamentele copiilor, fiindcă în prea puține școli din România, elevii beneficiază de astfel de cursuri.

Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah: Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa. Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întoteauna un sport popular în România, doar că nu a fost întodeauna susținut de către Guvern”.

Mai mulți copii din România vor fi inițiați în acest sport începând din septembrie, când materia va fi introdusă oficial la opționale.

Lansarea serialului „Queen’s Gambit” în anul 2020 a dus la creșterea interesului pentru șah în întreaga lume. Căutările pe Google pentru șah s-au dublat într-o singură lună, cererile de seturi de șah au crescut cu 250% pe eBay, iar numărul de jucători noi de pe Chess.com s-a mărit de cinci ori. 400.000 de conturi pe această platformă sunt din România.

De altfel, introducerea șahului chiar ca materie obligatorie de studiu în școli este și pe lista de priorități a Parlamentului European, încă din 2011. În 37 de țări din lume, șahul este predat în școli că materie principală.