S-au scumpit medicamentele! Rețetele au ajuns să fie cu 40-90 de lei mai scumpe

Ministerul Sănătății a emis o serie de ajustări de prețuri la medicamente începând cu 1 august 2023, însă cetățenii români se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește costurile acestor tratamente. Potrivit zf.ro, costurile medicamentelor au crescut semnificativ, cu unele prețuri ajungând să fie dublate sau chiar triple față de luna anterioară.

Un lanț de farmacii din Buzău, a raportat creșteri ale prețurilor medicamentelor cu o medie cuprinsă între 40 și 90 de lei pe rețetă. Managerul lanțului a subliniat că, deși au avut ajustări de preț anterior, creșterea actuală este una fără precedent. Acesta a mărturisit că mulți pacienți au fost puși în situația de a părăsi farmaciile fără a-și achiziționa medicamentele necesare din cauza prețurilor ridicate.

Situația afectează în special persoanele în vârstă, care au pensii limitate. Creșterea de 100-150 de lei pe lună la o pensie de 1.500 de lei reprezintă o proporție semnificativă, de aproape 10%. În ciuda reducerilor la alimentele de bază, efectuate ca parte a unei ordonanțe de urgență guvernamentale, cheltuielile pentru medicamente cresc în mod semnificativ.

Un farmacist din Bacău a explicat că majorarea prețurilor la medicamente a fost inevitabilă, deoarece unele dintre acestea aveau prețuri mai mici decât o sticlă de suc, deși erau cruciale pentru sănătatea pacienților.

Ministrul Sănătății a confirmat că prețurile a aproximativ 3.000 de medicamente de uz comun au crescut cu până la 14% în farmaciile din România începând cu 1 august.

Acesta a subliniat că majorarea tarifelor este destinată medicamentelor cu prețuri sub 50 de lei, care altfel ar putea dispărea de pe piață din cauza costurilor de producție ridicate. Ministerul a argumentat că această măsură este o actualizare necesară pentru a ține pasul cu inflația și pentru a susține producția medicamentelor
esențiale fără înlocuitori.

În București, farmaciile mici înregistrează unele dintre cele mai mari creșteri de preț pentru medicamente precum Acifol pentru anemie, care a văzut un salt de la 35 la 67 de lei, siropul pentru tuse Ketof, de la 37 la 56 de lei, și antiinflamatorul Diclofenac cp 50mg, care a crescut de la 2,5 lei la 12,5 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *