S-a votat noul cod penal

foto_Senat

Senatul a votat astăzi, în sesiune extraordinară, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Codului penal, despre care opoziția acuză că ”protejează infractorul și nu victima.” Proiectul, care a fost iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a întrunit 74 voturi “pentru”, 9 abţineri şi 28 ”împotrivă” . Senatorii au aprobat toate modificările la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei, condusă de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse în comisie nu a trecut în plen.

Inițial, parlamentarii PNL și USR au refuzat să participe la ședința Senatului, în semn de protest față de modificările aduse de PSD și ALDE la Codul Penal. Cu toate acestea, cvorumul a fost asigurat de parlamentarii PSD, ALDE și UDMR, care s-au mobilizat rapid. La ultimul apel în plen erau prezenţi 73 de senatori.

Ulterior, opoziţia a revenit şi ea în bănci. Comisia “Iordache” a redefinit abuzul în serviciu, iar opoziția a susținut că noua formă l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea să scape de condamnare. ”PSD a votat un nou mod de a fura – hoția altruistă – în care împarți cu ceata de haiduci politici ce ai furat de la români.” – a spus un senator USR de la microfonul plenului Senatului.

Legea merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.