S-a triplat numărul de consumatori de heroină

Cum prevenim consumul de droguri?
Heroina, cannabisul și etnobotanicele sunt cele mai consumate droguri de catre tinerii din Iași. Chiar dacă au efecte devastatoare asupra organismului încă de la primele utilizări, consumatorii ignoră aceste efecte și ajung la spital cu stări de sevraj.
Heroina este un drog foarte periculos, de mare risc iar în momentul în care un consumator decide să apeleze la consumul ei isi risca sanatatea. Dependența de heroina se tratează foarte greu, iar dacă nu se intervine rapid, poate surveni chiar decesul. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași a elaborat un studiu pe baza căruia s-a constatat că tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani sunt consumatori de cannabis, etnobotanice și heroină.
„În urma analizei tuturor datelor pe care le-am colectat de la instituții care sunt partenere cu noi în Strategia Națională în domeniul drogurilor am constat că pe locul I rămâne cannabisul, pe locul al II-lea sunt substanțele cu efecte psihoactive cunoscute sub denumirea generică de substanțe etnobotanice însă pe locul III, din păcate, s-a clasat heroina”, a declarat subcomisar de poliție Marius Manea, șef la CPECA Iași.
Consumul de heroină duce rapid la dependență. In plus, mulți dintre utilizatori s-au infectat cu HIV sau hepatită din cauza injectărilor.
„Începând cu anul 2020, odată cu venirea pandemiei, cu noul coronavirus am constat o triplare a numărului de cazuri de consum de heroină. S-a ajuns până la 12 cazuri pe care le-am înregistrat aici la centru, iar în anul 2021 trendul ascendent s-a păstrat și s-a înregistrat un număr de 14 cazuri”, a mai spus subcomisar de poliție Marius Manea, șef la CPECA Iași.
Tratamentul dependenței de heroină include medicație și terapie, și se face doar în centrele specializate.