S-a stins din viata Valentin Ciuca, scriitor, critic de arta si fost director la Radio Iasi

Aseara, s-a stins din viață Valentin Ciuca, fost Director al Radio Iași, publicist si scriitor, critic de artă. Acesta s-a născut la 23 martie 1943, în Vălenii de Munte, județul Prahova iar după absolvirea liceului la Piatra Neamț, în anul 1968 a finalizat studiile la Facultatea de Filologie și în anul 1978 Facultatea de Drept, ambele de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași.

O perioadă scurtă de timp a lucrat ca muzeograf la Piatra Neamț. Ulterior, până în anul 1990, pe rând, a fost: Director al Bibliotecii „G. T. Kirileanu”, Director al Școlii Populare de Artă și Șef al Secției de Artă din cadrul Complexului Muzeal din Piatra Neamț. A fost membru al AICA Paris și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În perioada 1985 – 1995, a beneficiat de burse de studiu în Italia și Olanda. A ocupat funcția de Redactor șef-adjunct la TVR Iași, Redactor șef și, în perioada 1995-2004, Director la Radio Iași.

A debutat editorial la Contemporanul și Cronica, în anul 1969. A realizat și publicat 51 de cărți – volume de istoria artei și publicistică, între care se numără “Pe urmele lui Luchian” (Tonitza și Grigorescu – volume distincte), “Un secol de arte frumoase în Moldova, Iași și Bucovina, Album Ion Irimescu (2003).

A scris mii de recenzii, cronici de artă, eseuri în reviste culturale importante. A fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale. Între acestea, amintim: Premiul Petru Comărnescu, al UAP Iași (2001), Premiul Național al UAP (2003) și Premiul Național al UAP Republica Moldova (2004).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *