S-a stins din viață un important istoric al Iașului: Sorin Iftimi

Aseară, 13 noiembrie, istoricul și muzeograful de la Complexul Muzeal Moldova, Sorin Iftimi, a murit la 56 de ani.

Tristul anunț a fost făcut pe rețelele de socializare.

„Colectivul Complexului Muzeal Național «Moldova», cu adâncă durere și nespusă părere de rău, anunță trecerea în neființă a colegului Sorin Ittimi, plecat mult prea devreme dintre noi. Munca sa exemplară, de cercetare istorică și  muzeografică, valorificată prin numeroase expoziții și publicații, va rămâne un reper de urmat pentru toți colegii. Condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul colegilor de la Complexul Muzeal.

Acesta ar fi fost infectat cu Sars-CoV-2, după cum apare într-un text postat de Cristian Sandache, care l-a numit pe regretatul Sorin Iftimi „cel mai important specialist român în istoria Iașului”.

„În seara zilei de 13 noiembrie 2021,  SORIN IFTIMI  (în opinia mea-  cel mai important specialist român  în Istoria Orașului Iași, după istoricul Ioan Caproșu), a adormit pentru totdeauna.  Avea 56 de ani. Covidul a mai făcut o victimă. Nu am cunoscut în viața mea, un om de o modestie atât de neverosimilă, prin contrast cu o erudiție și o pasiune pentru Istorie- cu adevărat excepționale.  Sorin Iftimi apucase să-și cristalizeze o operă istoriografică respectabilă, având drept nucleu-  Iașii, cu tot ce înseamnă acest oraș fabulos- sub aspect cultural și civilizațional-edilitar. (…) Plămădit din stofa marilor cărturari de altădată, omul acesta a trăit în primul rând pentru cultură, carte, vestigii ale trecutului.  Soț și tată minunat, coleg de o rară generozitate și empatie,  sufletul lui curat era mărturisit și de fizionomia sa,  din care o lumină blândă părea că se revarsă, ori de câte ori Sorin interacționa cu cineva. Omule Bun, Deștept, Sensibil și atât de Dăruit, omule care  respirai odată cu spiritele cărturarilor și iubitorilor de frumos, nu te voi uita niciodată! Nu am fost prieteni apropiați (în sensul obișnuit al cuvântului), pentru că viața ne-a proiectat în direcții diferite.  Dar ori de câte ori am interacționat cu tine, te-am admirat necondiționat, pentru copleșitoarea ta bunătate, pentru valoarea ta de istoric, pentru pasiunea pe care o puneai,  în apărarea autenticelor valori culturale românești,  mereu amenințate de ofensiva kitschului zgomotos. Ai fost discret și aparent timid, dar ferm întotdeauna, când era vorba să te implici în miza cea mai dragă inimii tale: Iașii tăi nepereche. Ai iubit oamenii și ai avut mereu respect pentru toți. Nu ai fost niciodată stăpânit de demonul aroganței, nu ai fost otrăvit cu veninul urii.  Postez aceste fraze, ca și cum aș urla, cu degetele fremătând  de o revoltă neputincioasă… Dumnezeu să te odihnească în Lumina Sa!”, a fost mesajul pe care l-a transmis Cristian Sandache.

Managerul Operei din Iași, Daniel Șandru, a povestit despre ultima întâlnire cu Sorin Iftimi: „S-a așezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret. Nu am știut că va fi pentru totdeauna”.

”Sunt terifiat de-a dreptul: aflu că istoricul Sorin Iftimi a plecat spre eternitate. E atât de nedrept și atât de trist! Am avut extraordinara șansă de a colabora cu domnia sa în atâtea rânduri, tot atâtea ocazii de a-i putea admira profesionalismul, probitatea, onestitatea, modestia și fantastica știință de a povesti istoriile puțin știute ale Iașului! Ne-am văzut, pentru ultima dată, pe 28 octombrie, când am participat împreună la un eveniment unde mersesem, în principal, pentru bucuria de a-l reasculta povestind. Înainte de intervenția pe care o avea în programul evenimentului, mi-a spus că nu se simte prea bine, acuzând o răceală neobișnuită. De altfel, a fost nevoit să își întrerupă discursul tocmai din acest motiv. S-a așezat la masa la care stăteam împreună, i-am turnat apă în paharul din care a sorbit două înghițituri și apoi s-a retras discret. Nu am știut că va fi pentru totdeauna, nu am știut că Iașul va pierde atât de multe istorii pe care, cu siguranță, domnia sa le avea pregătite pentru noi. Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace! Condoleanțe și multă putere familiei.”, a scris Daniel Șandru pe pagina sa de Facebook.

Sorin Iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965 la Mileanca, în județul Botoșani. Reputat istoric, heraldist și genealogist, cu o apreciată și recunoscută activitate de muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei, în cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iași.

A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu specializare în istoria medievală românească. Examenul de diplomă a fost susţinut în sesiunea iunie 1993, cu nota 10, lucrarea de diplomă („Ţinutul Iaşilor în Evul Mediu”), fiind coordonată de prof. univ. dr. Ioan Caproşu.

În anul 2006, Sorin Iftimi devine doctor în istorie, la Facultatea de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, cu teza Curtea Doamnei în Moldova şi Ţara Românească (XV-XIX). Începând din anul 1995 și până în anul 1999 activează ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi. 

Desfășoară o importantă activitate de cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi, din decembrie 2008 devenind muzeograf grd. I, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.

Studiul minuțios, perseverența în cercetare și perspicacitatea unei gândiri predispuse la cercetare au fost atributele unui profesionist prin excelență

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!