S-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția A8

CNAIR astazi contractul pentru proiectarea și execuția lotului de 30 de kilometri Leghin-Târgu Neamț de pe Autostrada Unirii (A8), finanțat din PNRR. Chiar dacă există porțiuni în care au fost decalate termenele de execuție ale lucrărilor, reprezentanții Ministerului Transporturilor spun că România va avea în următorii ani o rețea complexă de autostrăzi.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că se va semna contractul fără a se mai aștepta decizia instanței la contestația înaintată de firma din Neamt, cerând sancționarea acesteia pentru prejudiciile produse de întârzierea lucrărilor de infrastructură din cauza contestațiilor. Un alt lot din A8 – Târgu Mureș-Miercurea Nirajului – a fost scos la licitație încă din 2022, iar anunțarea câștigătorului este constant amânată. Mai sunt însă 2 secțiuni, una de 159 de kilometri iar alta de 93 de kilometri (a treia e podul de la Ungheni): prima este la stadiul de studiu de fezabilitate, iar acum trebuie să se elaboreze documentația pentru licitație, iar la a doua este gata și proiectul tehnic.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor

„Echipele de la CNAIR s-au mișcat extrem de bine în acești doi ani. Eu îi felicit. Au reușit să semneze toate aceste contracte. Nu există probleme legate de efortul financiar. Atâta timp cât Autostrada Unirii va exista, nu trebuie să fie semne de întrebare. Avem nu avem finanțare, avem proiecte europene sau nu avem. S-a dat și o lege. Vom găsi resursele financiare astfel încât autostrada dorită de români, nu doar de moldoveni, pentru că face legătura și cu Iași – Ungheni, cu Republica Moldova, o altă axă extrem de importantă pentru noi de dezvoltat în viitor.

Și când vine vorba de autostrada A7, lucrările avansează într-un ritm susținut.

Marcel Ciolacu, premierul României

„Se face autostrada Moldovei. Tocmai vă povesteam. Europarlamentarul Dragos Benea îmi spunea că s-a mărit distanta, deja fac o oră în plus de la București la Bacău. E foarte aglomerat. E normal, se construiește. Ritmul, în schimb, e jos pălăria. Nu mai are rost să mai amintesc cine lucrează acolo. Cred că miza cade ca în 2025 să avem o autostradă”.

Autostrada Ploiesti – Siret A7 este o autostrada propusa pe traseul Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau – Pascani – Suceava – Siret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *