S-a redeschis catedrala romano-catolică din Iasi

WhatsApp Image 2021-09-15 at 10.25.39

Catedrala romano-catolică, „Adormirea Maicii Domnului” din Iași si-a redeschis astăzi usile pentru crestini și a fost redata circuitului turistic, după o pauza de 5 ani în care s-a aflat în regim de reabilitare. Monumentul are o vechime de 250 de ani iar din cauza intemperiilor timpului, structura de rezistență a avut de suferit.

Astăzi a fost o zi cu dublă insemnatate pentru creștinii romano-catolici din Iasi. Cu ocazia celebrării zilei Sfintei Fecioare Maria, a fost consacrat altarul și redeschisă Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”. La eveniment au participat 10 episcopi, aproximativ 200 de preoţi din dieceză şi din afara acesteia, oaspeţi din străinătate, oficialităţi locale.

Iosif  Păuleț – episcop Dieceza Romano-Catolică Iași: „Astăzi, 15 septembrie 2021 trăim un moment istoric, aici în Dieceza de Iași, prin redeschiderea catedralei, care a fost restaurată. După 5 ani de muncă a fost restaurată, consolidată și redată circuitului turistic. Este un moment de mare bucurie, pentru mine ca episcop de Iași, ca împreună cu ceilalți episcopi și cu întreaga comunitate, cu preoții din Dieceză să participăm la acest moment festiv, în care să aducem prea-mărire, mulțumire lui Dumnezeu, pentru că ne-a ajutat să realizăm acest obiectiv asa de important pentru Dieceza noastră.”

Peste o mie de creștini catolici au fost prezenți la această sărbătoare, care reprezintă un moment istoric în viaţa Diecezei de Iaşi.

Marius Cojocariu – director general firma constructii: „Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, când este redat publicului acest monument simbol din inima Iașului. Pentru mine este un moment de dublă bucurie, ca ieșean. Sunt bucuros pentru faptul că Iașul și-a recuperat un monument de patrimoniu, cu adevarat important in cronicul devenirii sale istorice și spirituale. Felicit cârmuitorii Episcopiei romano-catolice de Iași, pentru efortul lor, deloc ușor. De asemenea, mă bucur ca iata, firma Grup Construct IS, care anul acesta implineste doua decenii de existență, își adaugă în portofoliu încă un proiect important, finalizat cu succes și demonstrează, încă odată că putem fi un partener serios și important în domeniul restaurării și reabilitării construcțiilor, cu mare importanță istorică.”

Din punct de vedere arhitectural, biserica reprezintă un exemplu unic de artă barocă în Moldova. Altarul principal a fost lucrat la Roma, iar cele laterale la Padova, cu marmură adusă de la Veneţia. Pictura a fost realizată în anul 1869 de călugărul franciscan Giuseppe Carta din Palermo.