S-a modificat legea privind functionarea Bancii de Export Import a Romaniei

exim bank

Actul normativ are în vedere modificarea cadrului legal pentru ca Banca de Export-Import a României EximBank SA să poată să implementeze în continuare programele de ajutor de stat destinate susținerii activității IMM-urilor și a companiilor mari din România.

Este vorba despre implementarea unor noi scheme de ajutor de stat în contextul situației din Ucraina, care cuprinde, printre altele, măsuri de ajutor de stat similare celor adoptate pentru criza Covid 19.

Întrucât actualele scheme de ajutor de stat derulate de Eximbank în numele și contul statului roman, făcute în contextual pandemiei de Covid, expiră la 30.06.2022, se propune un termen de 6 luni în vederea operaționalizării noilor scheme de ajutor de stat anticipate (pe situația din Ucraina). Schemele de ajutor de stat sunt in lucru și vor fi operaționalizate in următorul interval de 6 luni.

De asemenea,  pentru a asigura predictibilitatea privind sumele alocate pentru schemele de ajutor de minimis, astfel încât bugetele, numărul estimate de beneficiari și perioadele de implementare să poată fi dimensionate optim raportat la obiectivele schemelor, se elimină prevederea conform căreia, la expirarea duratei de derulare a schemelor de ajutor de stat de minimis, sumele rămase disponibile în fondul pentru asigurarea şi reasigurarea creditelor obţinute în vederea realizării de bunuri şi servicii destinate exportului; se restituie la bugetul de stat la o pozitie distinctă de venituri bugetare.

Totodată, actul normativ include în categoria fondurilor la dispoziția băncii și fondul pentru participarea la Fondul de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări pentru acoperirea altor cheltuieli aferente acțiunilor inițiate de acționarii Fondului de Investiții al Inițiativei celor 3 Mări de tipul cheltuieli de organizare, promovare, reprezentare.