S-a finalizat reabilitarea Observatorului Astronomic Iasi

Observatorul Astronomic, clădire de patrimoniu cu o vechime de 110 ani aflată în proprietatea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, a fost reabilitat şi consolidat în urma unei investiţii de 8,9 milioane lei finanțate de Compania Naţională de Investiţii.

Cu ocazia evenimentelor astronomice importante publicul va avea acces la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei.

Observatorul Astronomic din Iași a fost in trecut și stație seismică. După ce a fost înființată Catedra de Astronomie din cadrul Universității din Iași în anul 1864 s-a dorit înființarea unui observator. Acesta se află în proprietatea Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Constantin Căpităneanu a fost primul astronom român din Principatele Unite și cel care a înființat în anul 1875 observatorul astronomic de la Iași, considerat a fi primul observator astronomic din România, precum și pe cel de la București, în anul 1877. Primul director al observatorului actual a fost Constantin Popovici.

Reabilitarea, consolidarea și refunctionalizarea Observatorului Astronomic din Iași, aflat în proprietatea Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, situat pe Aleea Sadoveanu a fost semnata pe 3 decembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *