S-a facut Alianta Nord Estului. Le-a ajuns cutitul la os

Alianta-Moldova

Primarii oraselor Iasi, Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Campulung Moldovenesc, Roman si Vatra Dornei au semnat acordul cadru pentru infiintarea Asociatiei Moldova se Dezvolta. Obiectivul principal al acestei asociații este dezvoltarea regiunii prin realizarea în comun a unor proiecte de investiții în infrastructură și economie.

Pe lista de priorităţi a Asociaţiei „Moldova se dezoltă” se află autostrăzile Iaşi – Târgu Mureş şi Nord-Sud. „Construirea şoselelor de centură a oraşelor asociate. Modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea cu trenuri de mare viteză. Dezvoltarea de parcuri industriale. Acordare de facilităţi fiscale pentru a dezvolta zonele şi pentru a-i convinge pe tineri să plece acasă. Reducerea sărăciei. Dezvoltarea serviciilor sociale”, a mai spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

„Dacă nu ne va asculta Europa, ne vom asculta noi. Dacă nu ne va ajuta Guvernul, ne vom ajuta noi. Dacă se va încerca defiinţarea prin lege a acestor structuri, vom interveni tot noi. Avem toate căile necesare într-o Uniune Europeană să ne găsim structurile necesare care să ne ajute la dezvoltarea Europei. Important este că am descoperit cauza tuturor relelor Moldovei: nu avem infrastructură”, a declarat Mihai Chirica.

„Este evident că motivele care ne-au obligat să înființăm această asociație sunt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare și de alocare a resurselor în vederea diminuării decalajului dintre Estul și Vestul țării. Moldova a fost ținută într-o izolare vizibilă, cu consecințe foarte grave din punct de vedere economic. Acest lucru a dus la o stare de sărăcie din care nu mai ieșim, având ca și consecință imediată o depopulare masivă a întregii regiuni, prin migrarea forței de muncă active. Doar nevoia ne-a adus aici pe toţi pentru că fiecare am încercat să dezvoltăm proiecte şi am sperat în capacitatea administrativă a statului să rezolve aceste probleme. Avem o experienţă cu toţii în a scrie proiecte, dar nu avem o voce comună. Ne-a ajuns cuţitul la os”, a declarat Cătălin Flutur.
Interesant este ca, aceasta alianta a fost construita de 6 primari de la PNL si Mihai Chirica, independent.