S-a desemnat câștigătorul licitației pentru achiziția a 20 de trenuri electrice

trenuri-electrice-Alstom-Sursa-foto-Ionel-Scriosteanu-640x400

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a desemnat Alstom Feroviaria S.p.A., companie franceză, câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru achiziția a 20 de trenuri electrice inter-regionale RE-iR.

Este prima achiziție de material rulant nou la CFR Călători din ultimii 15 ani.

Contractul prevede pe lângă livrarea celor 20 de rame electrice și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, urmând ca acestea să fie livrate în termen de 31 de luni de la semnarea contractului, precum și instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software.

Achiziționarea noilor rame electrice inter-regionale va contribui la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Oferta financiară a societății Alstom Feroviaria S.p.A. a fost de peste 1,3 miliarde lei fără TVA, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii.

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul: 1 și 3,7 miliarde lei (fără TVA) – (contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR și mentenanța lor asigurată pe 15 ani, cu posibilitatea dublării cantității și perioadei de mentenanță).