Video | S-a deschis Casa Universitarilor din Iași

casa universitarilor

Una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din Copou a fost redeschisă. Este vorba despre Casa Universitarilor care de câțiva ani s-a aflat în proces de reabilitare. Acum, cladirea este complet functionala si va gazdui evenimente stiintifice, colocvii si doctorate.

Casa Universitarilor a fost edificată înainte de anul 1800 și conform documentelor de atunci, aparținea logofătului Canta. La începutul anilor 1900, imobilul apare în arhive ca fiind Școala Urbană de Gospodărie. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea intră în bunurile de inventar ale Universitatii Cuza și capătă destinația de cantină – restaurant a universității.

Până acum câțiva ani, în incinta CUI a funcționat un restaurant deschis publicului larg, însă a fost lăsată într-o stare avansată de degradare. Astfel, în anul 2016, Universitatea „Al. I. Cuza” a demarat toate procedurile pentru a readuce acest monument istoric la strălucirea pe care o avea altă dată. Ieri a avut loc deschiderea oficiala a Casei Universitarilor, un moment istoric pentru cultura ieseana.

Tudorel Toader, rector UAIC Iași: „Casa Universitarilor este o cladire de patrimoniu, istorica. In adminsitrara Universitatii este din 1847, iar in propietate din 1951. Din pacate, imn 1998 Ministerul Educatiei a dat-o in concesiune unei societati comerciale si  exploatat-o dupa regulile comercialului. In 2015 Casa a redevenit in patrimoniul universitatii. Am facut toate demersurile legale, necesare. Am respectat toate procedurile. Ne-a costat aproximativ 12 milioane de lei”.

La etaj sunt spatii de conferinte, manifestari stiintifice sau simpozioane.

Bogdan Cojocaru, Prefect Iasi: „Ati reusit sa creati un mic orasel dezvoltand tot ceea ce inseamna patrimoniul universitatii dar si multe activitati pe care dumneavoastra le desfasurati aici. Pot spune si multi din sala ca aceasta Casa a Universitarilor a revenit pe mana Universitatii, in momentul in care dumneavoastra ati preluat coordonarea lucrurile s-au schimbat in bine”.

Imobilul are un etaj şi 7 încăperi, anexe de aproximativ 600 mp, o pivniță de aproximativ 200 mp şi aproape 5.000 mp de grădină. În spațiul de la parter este amenajat un restaurant, în timp ce sălile de la etaj sunt destinate organizării de manifestări culturale și științifice.