Rusii se concentreaza pe zona de est a Ucrainei

Forțele ruse regrupează trupe și își concentrează eforturile pe pregătirea unei operațiuni ofensive în estul Ucrainei. Asta arată o actualizare operațională privind invazia rusă.

„Scopul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk. Inamicul rus încearcă să îmbunătățească poziția unităților în zonele operaționale Tavriya și Pivdennobuzhsky”, se arată în raport.

„Unitățile retrase din Polisia și Sivershchyna se mută în noi zone operaționale. Redistribuirea trupelor Districtului Militar Central de pe teritoriul Ucrainei a fost finalizată. Unitățile desemnate de mai sus, după finalizarea restabilirii capacității de luptă, vor fi mutate în zona așezării Valuyki și incluse în grupurile ofensive de trupe”, a scris Statul Major.

Coloanele de armament și echipamente militare sunt incarcate in vagoane pe teritoriul Belarusului în direcția gărilor Gomel, Yelsk și Mozyr. O parte semnificativă a aeronavelor și elicopterelor forțelor aeriene și spațiale ale Rusiei au fost mutate de pe aerodromurile din Belarus în Rusia.

„Inamicul rus și-a concentrat principalele eforturi pe pregătirile pentru reluarea ofensivei cu ajutorul unităților separate ale Armatelor 6 și 20, Armatei 1 Tancuri, Flotelor Baltice și Nordului. Inamicul isi reface proviziile de alimente, combustibil și muniție”, se arată în raport.

Ocupanții ruși își continuă eforturile de a asedia Harkov, distrugând în continuare cartierele rezidențiale și infrastructura prin bombardarea artileriei. În direcția Sloviansk, rușii încearcă să reia operațiunile ofensive. În direcția Barvinkove, ei văd un succes parțial, după ce au avansat 7 km și au preluat controlul asupra satului Brazhkivka. De asemenea, au atacat zona spre așezarea Sulyhivka, unde înaintarea lor a fost respinsă.

Forțele ruse lucrează la refacerea podului din Izium pentru a-și îmbunătăți mobilitatea în zonă prin trecerea râului Siversky Doneț.

„În zonele Doneţk şi Lugansk, ocupanţii ruşi îşi concentrează eforturile pe preluarea controlului asupra districtelor Popasna şi Rubijne, stabilirea controlului deplin asupra Mariupolului şi pregătirea operaţiunilor ofensive în apropierea aşezării Zolota Nyva”, se arată în raport.

În zonele Borivske, Novoluhanske, Solodke, Marinka și Zolota Nyva, inamicul a continuat bombardarea cu artilerie a pozițiilor armatei ucrainene și a infrastructurii civile. Rușii au desfășurat operațiuni de asalt în apropierea așezărilor Novotoshkivske, Nyzhne, Popasna, Kalynove, Stepne, Rubizhne, Troitske, Novobakhmutivka și Novoselivka Druha, dar niciuna nu a avut succes.

Invadatorii ruși au continuat asediul cu artilerie masivă și lovituri aeriene asupra orașului Mariupol.

În direcția Pivdennobuzhsky, forțele de ocupație desfășoară misiuni de asalt cu sprijin de artilerie, urmărind să preia controlul asupra așezării Oleksandrivka, unde au succes parțial. În zona așezărilor Lyubyne, Myrne și Kopani, ocupanții ruși au tras cu artilerie în pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Trupele ruse au efectuat atacuri asupra Mykolayiv, folosind muniții cu dispersie interzise de Convenția de la Geneva. Cartierele civile și unitățile medicale, inclusiv un spital pentru copii, au fost sub focul inamicului. O serie de civili, inclusiv copii, au fost uciși și răniți în lovituri.

Între timp, forțele de ocupație ruse continuă să sufere pierderi. Au probleme uriașe cu reumplerea unităților de luptă și de sprijin cu forță de muncă. Soldații inamici sunt demoralizați, ceea ce a dus la creșterea numărului dezertărilor și a neascultării.