Rusii cer in numar mare cetatenia Republicii Moldova

Autoritățile moldovenești întâmpină dificultăți cu creșterea bruscă a numărului de cetățeni preponderent ruși care solicită cetățenia, a anunțat marți Inspectoratul pentru Migrație al țării.

„Situația geopolitică din regiune s-a schimbat ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina și a dus la o creștere semnificativă a numărului de solicitanți ai cetățeniei”, a scris agenția în raportul său. 70% dintre solicitanți sunt cetățeni ai Federației Ruse, iar 20% sunt cetățeni ai Ucrainei. Cu toate acestea, nu au fost dezvăluite date specifice privind numărul solicitanților de cetățenie.

Referindu-se la creșterea bruscă a numărului de cereri pentru cetățenia moldovenească, oficiul a cerut guvernului să îi acorde șase luni pentru evaluarea cererilor în loc de cele douăzeci de zile actuale.

Populația Republicii Moldova, care era de 4,3 milioane pe vremea sovietică, a scăzut acum la aproximativ 2,5 milioane, fără a număra oamenii care locuiesc în regiunea separatistă Transnistria, ce îi aparține oficial, dar se află sub controlul Rusiei. Aproximativ un milion de persoane au părăsit țara în speranța unui trai mai bun.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat de mai multe ori că țara ei este alături de Ucraina în război și, în același timp, a avertizat că agresiunea Rusiei ar putea ajunge și în alte țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *