Rușii au început investigațiile la Podul Kerci

incendiu pod Kerch

Scafandrii ruși examinează astăzi pagubele lăsate de o explozie puternică pe Podul Kerci. Acesta este un simbol prestigios al anexării peninsulei de către Moscova și o rută de aprovizionare cheie pentru forțele care luptă în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Explozia de ieri de pe podul peste strâmtoarea Kerch a adus bucurie în rândul oficialilor ucraineni, dar nu a fost revendicată. Nici Rusia nu a atribuit imediat vina.

Vicepremierul rus Marat Khusnullin a declarat că scafandrii vor începe munca la ora 6 a.m. (0300 GMT), urmând ca un studiu mai detaliat deasupra liniei de plutire să fie finalizat până la sfârșitul zilei, au relatat agențiile de știri interne.

„Situația este gestionabilă – este neplăcută, dar nu fatală”, a declarat reporterilor guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov. „Desigur, emoțiile au fost declanșate și există o dorință sănătoasă de a căuta răzbunare”.

Peninsula are combustibil pentru o lună și alimente pentru mai mult de două luni, a spus el. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale din sudul Ucrainei ar putea fi „complet aprovizionate” prin intermediul rutelor terestre și maritime existente.

Rusia a confiscat Crimeea de la Ucraina în 2014, iar podul de 19 km care leagă regiunea de rețeaua sa de transport a fost inaugurat cu mare fanfară patru ani mai târziu de președintele Vladimir Putin.

Nu a fost încă clar dacă explozia a fost un atac deliberat, dar deteriorarea unei structuri atât de importante a venit pe fondul unor înfrângeri pe câmpul de luptă pentru Rusia și ar putea întuneca și mai mult asigurările Kremlinului că conflictul se desfășoară conform planului.

Sâmbătă, Putin a semnat un decret pentru o securitate mai strictă pentru pod, precum și pentru infrastructura care furnizează energie electrică și gaze naturale în Crimeea, și a ordonat o anchetă.

„Este de conceput că rușii îl pot reconstrui, dar nu îl pot apăra în timp ce pierd un război”, a declarat analistul politic James Nixey de la think tank-ul britanic Chatham House.

Oficialii ruși au declarat că trei persoane au fost ucise, probabil ocupanții unei mașini care se deplasa în apropierea camionului care a sărit în aer. La nivelul superior al podului, șapte vagoane cisternă de combustibil dintr-un tren de 59 de vagoane care se îndrepta spre peninsulă au luat, de asemenea, foc.

Traficul rutier limitat a fost reluat la aproximativ 10 ore după explozie, iar Ministerul rus al Transporturilor a autorizat reluarea traficului feroviar.

În orașul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la doar 125 km de o centrală nucleară deținută de Rusia, care este cea mai mare din Europa, bombardamentele din timpul nopții au provocat zeci de victime, au declarat forțele armate ucrainene. Cel puțin 17 persoane au fost ucise, iar drumurile și clădirile de apartamente au fost avariate, a declarat un oficial al orașului, Anatoliy Kurtev, într-o postare pe Telegram.