Rusii au avariat o linie electrica de la Cernobil

cernobil-1

Forțele ruse au avariat din nou o linie electrică care furnizează energie centralei nucleare de la Cernobîl și orașului Slavutych. Potrivit Ukrinform, anuntul a fost fact de compania națională de energie a Ucrainei Ukrenergo.

„Linia care furnizează energie centralei nucleare din Chornobîl și orașului Slavutych a fost din nou avariată de ocupanți, după ce echipajul de reparații Ukrenergo a reparat-o”, se arată în comunicat.

Potrivit declarației, după ce reparațiile au fost finalizate la ora 19:07 pe 13 martie, sursa de alimentare a infrastructurii Cernobil și Slavutych a început să fie restabilită. Cu toate acestea, aceste lucrări nu au putut fi finalizate deoarece invadatorii au deteriorat din nou linia în scurt timp.

Ukrenergo a subliniat că CNE Chornobîl este o instalație importantă care nu poate fi lăsată fără o sursă de energie fiabilă. Reactia promptă a echipajelor de reparații ale companiei la această linie va ajuta la evitarea unui dezastru la Cernobîl.

Specialiștii Ukrenergo au restabilit alimentarea cu energie electrică a CNE din Chornobîl pe 13 martie.

NPP Chornobîl a fost capturat de trupele ruse pe 24 februarie. Centrala se află sub controlul armatei ruse din 4 martie. La o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi din 10 martie, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a insistat ca Rusia să-și retragă imediat trupele de la centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporijie pentru a preveni o catastrofă nucleară în Europa.