Rusia vrea să trimită arme nucleare în Belarus

62296124

Rusia intenționează să transfere sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară în Belarus și să transforme unele aeronave bieloruse Su-25 pentru a le permite să poarte arme nucleare.

Așa a declarat adjunctul șefului delegației ruse la ședința Primei Comisii a Adunării Generale a ONU, Konstantin Vorontsov, după cum a relatat presa rusă, potrivit mil.in.ua.

Potrivit rușilor, acțiunile lor sunt justificate de „posibila avansare a infrastructurii nucleare a NATO către est”.

„În această etapă, rușii vor transfera către Republica Belarus sisteme Iskander-M cu echipamente duale cu rachete în echipamente convenționale și vor dota unele aeronave cu reacție Su-25 din Belarus cu capacitatea tehnică de a transporta arme nucleare.În același timp, nu se are în vedere transferul în Belarus a tehnologiilor de reechipare a aeronavelor purtătoare de arme nucleare”, a spus Konstantin Vorontsov.

El a adăugat că acum „nu există planuri nici de a dota sistemele belaruse cu focoase nucleare, nici de a muta astfel de focoase pe teritoriul belarus”.

După cum sa raportat anterior, la sfârșitul lunii august, Aleksandr Lukașenko a declarat că conversia aeronavelor militare ale Forțelor Aeriene din Belarus a fost deja finalizată.
Potrivit lui, au devenit purtătorii de arme nucleare. Deși, aceasta nu se referea la aeronavele de atac Su-25, ci la aeronavele cu reacție Su-24M, care au fost retrase din Forțele Aeriene din Belarus în 2012.

El a subliniat că necesitatea unor astfel de acțiuni este un „răspuns” la acțiunile Occidentului.

„Trebuie să înțeleagă că niciun elicopter sau aeronava nu-i va salva, dacă ei (Vestul – N.D.) decid să agraveze situația. Putin și cu mine am spus odată la Sankt Petersburg că vom reamenaja aeronavele Su-24 din Belarus, printre altele, astfel încât să poată transporta arme nucleare. Crezi că vorbim prostii? Totul este gata!” a spus Lukașenko în august.

După cum s-a raportat anterior, decretul lui Alexandru Lukașenko din 11 octombrie a lansat o inspecție a forțelor armate din Belarus. Ulterior, au apărut rapoartele din presă că Belarus a anunțat începerea unei operațiuni de combatere a terorismului din cauza „amenințării din partea țărilor vecine”. Declarația cu privire la operațiune a fost făcută de Vladimir Makei, ministrul Afacerilor Externe al Belarusului.

Presa locală a relatat și începutul mobilizării ascunse în țară.
Ulterior, Comitetul pentru Securitate de Stat al Republicii Belarus a negat declarația ministrului de externe Volodymyr Makei despre începerea unei operațiuni de combatere a terorismului în țară.