Rusia va prelua controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, anunță Putin

centrala nucleară Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului său să preia controlul asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit Reuters.

Centrala nucleară este controlată de armata rusă, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean.

„Centrala nucleară din Zaporojie se află acum pe teritoriul Federației Ruse și, în consecință, ar trebui să fie operată sub supravegherea agențiilor noastre relevante”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin, citat de agenția de știri RIA.

Ulterior, Putin va semna un decret prin care centrala să fie desemnată „proprietate federală”.

Operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a anunțat că va efectua o evaluare a modului de reparare a pagubelor suferite de infrastructura centralei și că va transfera toți angajații ucraineni existenți într-o nouă organizație deținută de Rusia.

„Noua organizație de operare este concepută pentru a asigura funcționarea sigură a centralei nucleare și activitățile profesionale ale personalului existent al centralei”, a precizat într-o declarație.

Centrala este situată în regiunea din sudul Ucrainei, numită și Zaporojie, una dintre cele patru regiuni pe care președintele Vladimir Putin le-a anexat oficial miercuri în Rusia, într-o mișcare condamnată de Kiev ca fiind o anexare ilegală.