Rusia tine Europa in sah iar preturile la gaze au crescut ieri cu 30%

gazprom

Prețurile la gaze pe piețele europene au urcat luni cu până la 30% mai mult după ce Rusia a anunțat că una dintre principalele sale conducte de aprovizionare cu gaze către Europa va rămâne închisă pe termen
nedefinit, ceea ce a reînnoit temerile legate de penuria și raționalizarea gazelor în Uniunea Europeană în
această iarnă.

Prețul de referință al gazului a urcat până la 272 de euro pe megawatt/oră (MWh) la deschiderea pieței. Gazoductul Nord Stream, care trece pe sub Marea Baltică până în Germania, a furnizat în trecut aproximativ o treime din gazul exportat de Rusia în Europa, dar acesta funcționa deja la doar 20% din capacitate înainte ca fluxurile să fie oprite săptămâna trecută pentru întreținere.

Gazul rusesc furnizat prin Ucraina, o altă rută majoră, a fost, de asemenea, redus, ceea ce a determinat UE să se grăbească să găsească surse alternative de aprovizionare pentru a umple instalațiile de stocare a gazelor pentru iarnă. Mai multe state au declanșat planuri de urgență care ar putea duce la raționalizarea energiei și la creșterea perspectivelor de recesiune.

Costurile ridicate ale energiei electrice au forțat deja unele industrii mari consumatoare de energie, inclusiv producătorii de îngrășăminte și aluminiu, să își reducă producția și au determinat guvernele UE să investească miliarde de euro în programe de ajutorare a gospodăriilor.

Miniștrii energiei din țările UE urmează să se întâlnească pe 9 septembrie pentru a discuta opțiunile de a controla creșterea prețurilor la energie, inclusiv plafonarea prețului gazelor și liniile de credit de urgență pentru participanții la piața energiei, arată un document consultat de Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat duminică că Germania, principala putere economică a UE și cel mai mare consumator de gaze din Europa, se pregătește pentru o oprire totală a livrărilor de gaze.

Germania se află în faza a doua a unui plan de gaz de urgență în trei etape. Faza a treia ar avea parte de raționalizarea industriei. În cursa sa pentru aprovizionarea cu gaze alternative, Germania instalează rapid terminale temporare de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a-i permite să primească gaz de la producători mai departe și intenționează să construiască instalații permanente de GNL.