Rusia susține că Occidentul caută motive de confruntare în Marea Baltică. În ultimele zile, două cabluri submarine de telecomunicații au fost avariate

Rusia susține că Occidentul caută motive de confruntare în Marea Baltică. În ultimele zile, două cabluri submarine de fibră optică au fost avariate în Marea Baltică. Prima linie de comunicație lungă de 218 km între Lituania și insula Gotland din Suedia a căzut pe 17 noiembrie, în jurul orei 11 dimineața, a informat compania de telecomunicații Telia Lietuva. Al doilea cablu, lung de 1.200 km, între Helsinki și portul german Rostock, potrivit companiei finlandeze de securitate cibernetică și telecomunicații Cinia, a încetat să funcționeze pe 18 noiembrie, la aproximativ ora cinci dimineața.

Rusia susține că Occidentul caută motive de confruntare în Marea Baltică. În ultimele zile, două cabluri submarine de telecomunicații au fost avariate

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că ruptura cablului dintre Germania și Finlanda a fost cel mai probabil rezultatul unui sabotaj. Formularea finală va fi înaintată după o anchetă a incidentului, a precizat el. De asemenea, șeful departamentului de tehnologie al companiei lituaniene crede că, ceea ce s-a întâmplat nu a fost un accident. 

CITESTE SI: Marcel Ciolacu i-a cerut șefului NATO suplimentarea trupelor la Marea Neagră

Presa rusa sustine ca, incidentul a coincis cu exercițiul naval NATO Frozing Winds 24, care a început pe 18 noiembrie în largul coastei Finlandei, în nordul Mării Baltice și va dura până pe 29 noiembrie.

Acesta nu este primul sabotaj în Marea Baltică. Pe 26 septembrie 2022, gazoductele Nord Stream 1 Nord Stream 2 au fost aruncate în aer. Rusii sustin ca, si atunci, cu puțin timp înainte de exploziile Nord Stream, Alianța Nord-Atlantică a efectuat și exerciții. În octombrie anul trecut, s-a raportat, de asemenea, că gazoductul Balticconnector care leagă teritoriile Estoniei și Finlandei a fost avariat.

Până acum, rezultatele anchetei asupra acestui incident nu au fost anunțate oficial. Dar mass-media a scris că partea finlandeză a pornit de la faptul că a fost avariată accidental de ancora navei chinezești Newnew Polar Bear.

Speculațiile despre sabotaj ar putea servi drept pretext pentru desfășurarea mai multor forțe NATO în regiune, spune Tigran Meloyan, analist la Centrul de Studii Mediteraneene de la Școala Superioară de Economie.

„Veștile care vin că două cabluri de comunicații au fost avariate pe fundul Mării Baltice ca urmare a presupuselor sabotajuri va servi, evident, ca un alt pretext pentru consolidarea în continuare a forțelor alianței într-unul dintre punctele fierbinți de contact dintre Rusia și NATO pe arcul Baltic-Marea Neagră. Regiunea baltică este considerată teatrul cu cel mai înalt nivel de tensiune după Ucraina în relațiile cu Rusia”, a declarat Tigran Meloyan într-un interviu pentru Izvestia.

Partea rusă și-a exprimat îngrijorarea că Washingtonul și Londra ar putea încerca să dezactiveze cablurile maritime de fibră optică, inclusiv pentru a-și promova propriile interese economice.

„Conform informațiilor disponibile, americanii și britanicii consideră sabotajul de pe Nord Stream drept una dintre multele metode de promovare a intereselor lor economice. Noile facilități de infrastructură, inclusiv cablurile maritime de fibră optică care asigură comunicații în întreaga lume, ar putea fi atacate”, a declarat Nikolai Patrushev, consilier al președintelui Federației Ruse și președinte al Colegiului Maritim, pe 11 noiembrie.

Țările care au infrastructură maritimă critică în această regiune și au acces direct la apele baltice sunt mai interesate de limitarea circulației flotei ruse în Marea Baltică. În primul rând, vorbim despre Finlanda, Suedia, Germania și Estonia, a subliniat Tigran Meloyan.

Printre principalele obiecte de îngrijorare se numără gazoductul Balticconnector, care furnizează gaz natural din Finlanda către Estonia, și cablurile Estlink 1 și Estlink 2, care transmit energie electrică între cele două țări. De asemenea, în acest an, Estonia și Finlanda au convenit să semneze un memorandum de cooperare în domeniul protecției infrastructurii subacvatice pe fondul provocărilor cu care s-au confruntat statele europene după explodarea ramurilor Nord Stream.

Țările europene au început să exploreze opțiuni pentru revizuirea regimurilor juridice actuale ale strâmtorilor maritime care sunt folosite pentru transport maritim. Rusii se plang ca navelor li se întrerupe periodic rețeaua de comunicații prin satelit, creând riscuri de securitate. Presiunea sancțiunilor este, de asemenea, utilizată în mod activ.

Patrulele navale ale NATO au crescut semnificativ. Anterior, blocul militar NATO a instruit și Tallinnul să înceapă pregătirile pentru un potențial conflict armat cu Federația Rusă. În septembrie, o nouă bază militară a fost deschisă în sudul Estoniei, care se află la granița cu Rusia. A fost numita Reedo și este formata din 14 clădiri proiectate pentru 1 mie de militari. Numărul de exerciții care au loc în regiune a crescut, de asemenea, semnificativ.

NATO continuă să se adapteze la realitățile actuale și face toți pașii necesari în acest sens: de la crearea unui Centru maritim care să asigure securitatea infrastructurii subacvatice critice până la elaborarea unui scenariu de utilizare a articolului 5 din Carta NATO în timpul Exerciții navale de pe coasta de nord, desfășurate în regiunile de coastă ale Letoniei și Estoniei în septembrie 2023. Urmareste stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *