Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind un schimb de 1.000 de prizonieri, dar nu au încheiat un armistițiu

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul s-au încheiat cu angajamentul celor două părți de a face schimb de 1.000 de prizonieri de război, dar nu au reușit să se ajungă la un acord de încetare a focului necondiționat. Schimbul ar fi cel mai mare de la lansarea invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.
Înainte de întâlnirea de vineri, Ucraina a insistat asupra unui armistițiu complet și necondiționat pentru cel puțin 30 de zile, a unui schimb de prizonieri de război „toți pentru toți” și a unei întâlniri între președinții ucrainean și rus – moment în care ar urma să înceapă discuții de pace reale, atâta timp cât se menține armistițiul.
„Poziția noastră – dacă rușii resping un armistițiu complet și necondiționat și încetarea crimelor, trebuie să urmeze sancțiuni dure”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe X după încheierea discuțiilor. „Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia este pregătită să pună capăt războiului.”
În timp ce delegațiile vorbeau la Istanbul, susținătorii europeni ai Ucrainei – mulți dintre ei aflându-se în Albania pentru summitul Comunității Politice Europene – au avut o convorbire telefonică cu președintele SUA, Donald Trump.
Vineri mai târziu, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Trump intenționează să aibă propriile sale convorbiri „în următoarele câteva ore sau în următoarele câteva zile” cu „partea rusă pentru a clarifica ce s-a întâmplat [la Istanbul] și pentru a merge mai departe”.
Trump a declarat joi că „nu se va întâmpla nimic până când eu și Putin nu ne vom întâlni”.
„Poziția Rusiei este în mod clar inacceptabilă și nu este pentru prima dată, așadar, ca urmare a acelei întâlniri cu președintele Zelenski și a discuției cu președintele Trump, ne aliniem și coordonăm îndeaproape răspunsurile”, a declarat premierul britanic Keir Starmer după apel.
„Rușii de la Istanbul au întrerupt de facto negocierile și au refuzat să înceteze focul”, a declarat într-un comunicat premierul polonez Donald Tusk, care a participat și el la apel. „Este timpul să creștem presiunea”.