Rusia și SUA discută despre repornirea conductelor Nord Stream

Washingtonul și Moscova sunt în discuții pentru relansarea gazoductelor Nord Stream, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, pe fondul perspectivei unui încetare a focului în Ucraina.

Rusia și SUA discută despre repornirea conductelor Nord Stream

Conductele Nord Stream, care transportau anterior gaze din Rusia în Germania prin conducte de sub Marea Baltică, au fost aruncate în aer într-un aparent act de sabotaj la sfârșitul anului 2022.

„Se vorbește despre Nord Streams”, a declarat Lavrov pentru postul de televiziune Channel One controlat de stat al Rusiei, potrivit unei citiri transmise miercuri de ministerul său. „Probabil va fi interesant dacă americanii își folosesc influența asupra Europei și o forțează să nu refuze gazul rusesc”.

Înainte de invazia sa pe scară largă a Ucrainei, Moscova a furnizat 40% din importurile de gaze ale Uniunii Europene, permițându-i să exercite o influență vastă asupra aprovizionării cu energie a blocului. Deși UE a redus de atunci această dependență cu aproximativ două treimi, problema rămâne un punct dureros pentru Kiev, deoarece achizițiile de petrol și gaze rămân un element cheie de salvare pentru mașina de război a Rusiei.

CITESTE SI: Rusia și Ucraina convin încetarea focului în Marea Neagră

Rapoartele au legat misterioasele explozii submarine din 2022 de cetățeni ucraineni, deși dosarul penal este în desfășurare. Moscova a negat implicarea și a acuzat Ucraina, Regatul Unit și administrația fostului președinte al Statelor Unite Joe Biden că se află în spatele exploziilor. 

Comentariile vin pe măsură ce relațiile dintre SUA și Rusia devin tot mai cordiale după alegerea președintelui Donald Trump în noiembrie anul trecut. Cele două puteri sunt în prezent angajate în discuții de încetare a focului în Ucraina, dar Washingtonul a folosit negocierile pentru a discuta pe viitor „acorduri economice enorme” între cele două țări.

Luna trecută, Financial Times a raportat că Moscova a înrolat un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin pentru a reporni aprovizionarea cu gaz către Europa prin Nord Stream, cu sprijinul investitorilor americani.

Până acum, Germania a renunțat la revigorarea conductei. „Să vorbim despre potențialul Nord Stream 2… Este o direcție complet greșită a discuției”, a declarat ministrul economiei Robert Habeck săptămâna trecută, la Bruxelles.

Dar există tot mai multe semne că următorul guvern al Berlinului ar putea adopta o poziție diferită. Oficiali cheie de centru-dreapta implicați în discuțiile de coaliție de săptămâna trecută au declarat pentru POLITICO că țara s-ar putea întoarce la Rusia, pentru gaze odată ce pacea va fi asigurată în Ucraina.

Lavrov a declarat miercuri că există „interes pentru restabilirea alimentării normale cu energie a Europei”. Cu toate acestea, unele țări UE se tem să nu recreeze dependența de Moscova.

„Este rău pentru Europa”, a spus un diplomat al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer. „Dacă Europa vrea să sprijine Ucraina, de ce să revină la gaz rusesc?” Faptul că discuțiile Nord Stream au loc fără implicarea europeană este „nebuneasca”, au adăugat ei.

Aceasta ar trebui să fie „o întrebare europeană strictă”, a adăugat un al doilea diplomat al UE.

În același timp, mișcarea stârnește îngrijorări cu privire la acordarea unei noi pârghii administrației lui Trump asupra blocului. „Vor să ne strângă într-un colț” cu un „strat suplimentar de dependență”, a spus un al treilea diplomat al UE. Este „imperialism economic”, au adăugat ei.

De asemenea, Bruxelles-ul a promis să își continue obiectivul de a elimina treptat importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

„Oameni precum… [Președintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen… care spun că nu vor permite niciodată restabilirea Nord Streams fie sunt bolnavi, fie sunt sinucigași”, a spus Lavrov.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să răspundă la comentariile lui Lavrov. Dar șeful UE pentru energie, Dan Jørgensen, a insistat că Bruxelles-ul nu urmărește o revenire la importurile rusești.

„Nu există nicio schimbare în politica UE față de Rusia când vine vorba de energie”, a spus el reporterilor săptămâna trecută. „Vrem să fim independenți de importurile de energie din Rusia.”

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *