Rusia si China lucreaza impreuna la un sistem de plati fara utilizarea SWIFT

swift

Rusia și China lucrează la o deschidere reciprocă de conturi pentru companii, cu scopul de a evita utilizarea SWIFT, a declarat marți vicepremierul rus Alexander Novak. El a vorbit în cadrul celui de-al patrulea Forum de afaceri energetice ruso-chinez.

Novak a reamintit că, plățile în cadrul contractelor de furnizare de gaze din Rusia către China trec deja la monedele naționale ale celor două țări. Pe lângă aceasta, decontările pentru livrările de petrol, produse petroliere și cărbune sunt transferate în mod activ în ruble și yuani, a adăugat el.

„O astfel de activitate face posibilă prevenirea riscurilor și promovarea tranziției rublei și yuanului la statutul de monede de rezervă mondiale. În acest sens, Banca Centrală a Rusiei și Banca Chinei lucrează la posibilitatea deschiderii de conturi pentru companiile rusești în China, pentru companiile chinezești în Rusia și la crearea unui sistem de plăți fără utilizarea SWIFT”, a declarat vicepremierul rus.

Novak a adăugat că Rusia și China intenționează, de asemenea, să dezvolte în comun producția de echipamente pentru sectorul energetic.

„În prezent, China este unul dintre principalii producători de echipamente în sectorul petrolului și gazelor. Există deja o cooperare strânsă în ceea ce privește furnizarea de echipamente pentru petrol și gaze pentru proiectele din Rusia”, a subliniat el.