Rusia schimba strategia de livrare a gazelor si se concentreaza pe Turcia si Marea Neagra

criza gaze

Capacitatea sistemului de transport de gaze proiectat să traverseze Marea Neagră ar putea fi comparabilă cu cea a conductelor baltice pierdute ca urmare a avarierii conductei Nord Stream, a declarat joi directorul general al Gazprom, Alexey Miller, la postul rusesc Channel One.

„Dacă vorbim despre volumele care ar putea apărea în coridorul TurkStream, despre noile capacități de tranzit de gaze, atunci vorbim despre volumul pe care l-am pierdut în Baltică, în Nord Streams din cauza actelor de terorism internațional”, a spus el.

În opinia lui Miller, noile volume de gaze propuse vor găsi cerere pe piață. „Există contracte valabile de livrare de gaze pentru Nord Stream 1. Din motive independente de voința noastră, nu livrăm gaz în cadrul acestor contracte în acest moment, dar aceste contracte sunt încă valabile și există cumpărători interesați să achiziționeze aceste volume de gaz”, a spus el.

Holdingul rus de gaze are capacități pentru a construi conducte offshore pe cont propriu și într-un termen relativ scurt, a adăugat Miller. În prezent se discută despre crearea unui hub de gaze la granița dintre Turcia și Europa, a adăugat Miller.

În cadrul conferinței Russian Energy Week, Putin a propus crearea celui mai mare hub de gaze naturale din Europa în Turcia, care ar putea gestiona tranzitul de gaze ce trecea inainte prin gazoductele Nord Stream. Liderul rus a reiterat propunerea și la o întâlnire cu Erdogan, joi, la Astana.

El a spus că ideea este de a construi un alt sistem de gazoducte și de a crea un hub în Turcia, care ar putea expedia combustibilul mai departe către țări terțe, în primul rând în Europa, dacă acestea sunt interesate de acest lucru. Potrivit lui Putin, hub-ul ar putea servi, de asemenea, drept platformă pentru a stabili prețurile la gaze „la un nivel normal al pieței, fără nicio tentă politică”.

Liderul rus consideră că Turcia este cea mai fiabilă rută pentru aprovizionarea cu gaz a Europei în aceste zile, adăugând că acest lucru a fost posibil datorită sprijinului ferm al lui Erdogan pentru construirea gazoductului Turkish Stream.

În 2019, Miller a declarat pentru TASS că nu exclude posibilitatea construirii gazoductului Turkish Stream 2, dacă există cerere pe piață și dacă toate aranjamentele necesare sunt în vigoare.