Rusia schimbă retorica despre invazia Ucrainei, concentrându-se pe mai puține „victorii mari

WhatsApp Image 2022-03-25 at 21.48.08

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii a insistat pentru continuarea discuțiilor cu Rusia, în timp ce Moscova a semnalat că își reduce ambițiile de a se concentra asupra teritoriului revendicat de separatiștii susținuți de ruși în est, după ce atacurile din alte părți au stagnat.

Într-un anunț de vineri care pare să indice obiective mai limitate, Ministerul rus al Apărării a declarat că o primă fază a operațiunii sale a fost în mare parte finalizată și că acum se va concentra asupra regiunii Donbas, la granița cu Rusia, care are enclave separatiste pro-Moscova.

„În general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost îndeplinite”, a declarat, vineri, generalul colonel Serghei Rudskoy, prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei.

„Potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus semnificativ, permițându-ne, subliniez din nou, să concentrăm principalele eforturi pe realizarea scopului principal – eliberarea Donbasului”. Remarcile lui Rudskoy vin pe măsură ce progresele Rusiei par să fi stagnat în jurul marilor orașe ucrainene precum Kiev și Harkov. De asemenea, Rusia nu a reușit să obțină superioritatea aeriană în Ucraina și a suferit pierderi grele de personal de la începutul invaziei.

„Publicul și experții individuali se întreabă ce facem în zona orașelor ucrainene blocate. Aceste acțiuni sunt efectuate cu scopul de a provoca astfel de daune infrastructurii militare, echipamentelor, personalului Forțelor Armate ale Ucrainei, ale căror rezultate ne permit nu numai să le legăm forțele și să le împiedicăm să-și întărească gruparea în Donbas.”- a mai spus Rudskoy.