Rusia s-a reorientat pe fondul sanctiunilor europene si livreaza cu 60% mai multe gaze catre China

gazprom

Gazprom sporește livrările de gaz către China prin Power of Siberia cu 60% în 8 luni, a anuntat CEO-ul companiei.

Potrivit lui Alexey Miller, piața chineză este cea mai dinamică piață din lume, iar în următorii 20 de ani, creșterea consumului de gaze în China va reprezenta 40% din consumul mondial de gaze.

Gazprom a reușit să crească livrările de gaze prin Puterea Siberiei către China cu 60% în perioada ianuarie-august, a anunțat compania într-un comunicat în urma rezultatelor unei conferințe telefonice dedicate zilei lucrătorilor din industria petrolului și gazelor.

„Mărim în mod constant livrările prin intermediul gazoductului Power of Siberia către China. Și în acest an, am actualizat de mai multe ori recordul pentru livrările zilnice de gaz care depășesc obligațiile contractuale în ceea ce privește cantitățile contractuale zilnice. Livrările noastre de gaz pe piața chineză în opt luni din 2022, comparativ cu 2021, a crescut cu 60%”, a spus CEO-ul companiei Alexey Miller.

El a adăugat că Gazprom își va îndeplini cu siguranță obligațiile de a furniza gaz Chinei în 2023, care are nevoie din ce în ce mai mult de gaz. De asemenea, a fost pregătită o nouă bază de resurse pentru a crește livrările – gazul din zăcământul Kovykta va începe să curgă în gazoductul Power of Siberia înainte de sfârșitul anului. De asemenea, holdingul a început deja să dezvolte documentația de proiectare și estimare pentru ruta de aprovizionare cu gaze din Orientul Îndepărtat către China.

„Până la sfârșitul anului, vom sărbători un eveniment foarte important, semnificativ. Acesta este începutul fluxului de gaz din zăcământul Kovykta către gazoductul Power of Siberia. Finalizăm deja partea liniară a Kovykta – Chayanda. Și, fără îndoială, toate obligațiile contractuale pentru 2023, pe care le avem față de consumatorii noștri ruși și față de partenerii noștri chinezi, de a crește volumul livrărilor de gaze către China, le vom îndeplini pe deplin”, a adăugat el.

Miller a reamintit că programul estic vizează în mare măsură extinderea oportunităților de export și creșterea aprovizionării cu gaze pe piața chineză. Potrivit acestuia, piața chineză este cea mai dinamică piață din lume, iar în următorii 20 de ani, creșterea consumului de gaze în China va fi de 40% din creșterea consumului mondial de gaze.