Rusia riscă să declanșeze un război cu NATO în Marea Neagră, avertizează fostul comandant militar aliat din Europa

Aliații occidentali ai Kievului ar putea fi nevoiți să instituie un coridor de transport maritim, după prăbușirea acordului ONU privind cerealele, spune amiralul James Stavridis pentru Politico.

Moscova riscă să declanșeze un război direct cu NATO prin interceptarea unor nave în apele internaționale și prin încercarea de a impune o blocadă economică Ucrainei, a avertizat fostul comandant suprem aliat al NATO în Europa. Fostul amiral american James Stavridis, care a condus forțele alianței pe continent între 2009 și 2013, a declarat pentru Politico că creșterea tensiunilor din Marea Neagră – inclusiv prin interceptarea unei nave turcești, duminică – ar putea forța partenerii Kievului să intervină pentru a împiedica paralizarea economiei Ucrainei.

„Acțiunile Rusiei în apele internaționale ale Mării Negre creează un risc real de escaladare a acestei situații până la un război pe mare între NATO și Federația Rusă”, a spus explicit Stavridis. NATO, a continuat el, „nu va furniza Ucrainei toate armele și banii de care are nevoie, doar pentru a vedea cum Rusia îi sugrumă economia cu o blocadă ilegală”.

Marți, Ministerul rus al Apărării a confirmat că Rusia a tras focuri de avertisment înainte de a aborda nava Șükrü Okan, o navă cargo sub pavilion din Palau, pe care ministrul ucrainean de externe a identificat-o ca fiind turcă. Inspecția a avut loc în sud-vestul Mării Negre, în largul coastelor Turciei.

Stavridis a criticat tactica, spunând că aceasta este „echivalentă cu pirateria”, Kremlinul făcând eforturi și mai mari pentru a submina comerțul dintre Ucraina și restul Europei. „Dacă Rusia începe să confiște nave sau caută să le sperie, cred că este probabil ca NATO să răspundă prin sprijinirea unui coridor umanitar pentru transportul maritim”, a declarat Stavridis. Alianța ar putea proteja navele care merg spre și dinspre portul ucrainean Odesa „cu avioane de luptă NATO și, eventual, cu nave de război NATO în escortă”, a spus el.

sursa libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *