Rusia reia acordul cu cereale in schimbul relaxarii santiunilor occidentale
Moscova ar putea reactiva acordul privind cerealele din Marea Neagră și ar putea permite Ucrainei să exporte milioane de tone de produse agricole către țările importatoare de alimente în schimbul relaxării sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, a declarat luni președintele Vladimir Putin.
Vorbind după discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în orașul balnear rusesc Soci, Putin a declarat că acordul mediat de ONU ar putea fi reluat “în zilele următoare”, cu condiția ca restricțiile asupra exporturilor agricole rusești să fie abandonate.
“Nu suntem împotriva acestui acord. Suntem pregătiți să revenim la el de îndată ce angajamentele față de noi vor fi îndeplinite”, a declarat Putin. În același timp însă, el a afirmat că Occidentul “ne-a înșelat în detrimentul obiectivelor umanitare” în implementarea acordului privind cerealele.
Rusia, a adăugat el, va furniza 1 milion de tone de cereale la preț redus pentru a fi procesate în Turcia, urmând ca apoi să fie expediate gratuit către națiunile mai sărace.
Erdogan, între timp, a declarat că nu există nicio alternativă la acordul care acum nu mai există și a spus că a prezentat propuneri pentru restabilirea acestuia, insistând în același timp că Ankara este pregătită să medieze între cele două părți în războiul din Ucraina.
Acordul privind cerealele din Marea Neagră, încheiat în luna iulie a anului trecut, a asigurat că aproape 33 de milioane de tone de recolte au putut părăsi porturile blocate ale Ucrainei sub escorta Turciei. Acordul, care a fost creditat ca fiind de natură să prevină riscul de foamete în țările în curs de dezvoltare, s-a prăbușit după ce Putin a anunțat că Moscova se va retrage unilateral din el în iulie.
În urma acestei decizii, Rusia a declanșat o serie de atacuri împotriva infrastructurii maritime și a silozurilor agricole din Ucraina. Kievul spune că au fost distruse până la 60.000 de tone de cereale. Investigațiile au arătat, de asemenea, că Rusia a furat în mod sistematic cereale ucrainene în timpul ocupației sale din sudul țării, Turcia acționând ca un centru de vânzare a acestora.
În loc de acordul susținut pe scară largă, liderul rus a susținut că se va asigura că transporturile de cereale vor fi oferite gratuit unor țări africane selectate. Cu toate acestea, președintele Comorelor, Azali Assoumani, care este șeful Uniunii Africane, formată din 55 de membri, a declarat că a sunat la Moscova “pentru a vedea cum putem relua acest acord”.