Rusia nu i-a garantat lui Joe Biden că vizita sa la Kiev va fi sigură. Casa Albă a pregătit-o luni de zile

biden

Serviciul federal de securitate rus (FSB) a precizat marţi că nu i-a oferit niciun fel de garanţii de securitate preşedintelui american Joe Biden după ce Washingtonul a informat Moscova că liderul de la Casa Albă va face o vizită la Kiev.

”Statele Unite au notificat Rusia în legătură cu vizita lui Biden la Kiev printr-un canal diplomatic. Noi nu am dat garanţii privind siguranţa lui”, a declarat directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Joe Biden a efectuat luni o vizită neanunţată public la Kiev unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care încearcă să obţină armament suplimentar din Occident pentru ca ţara sa să poată face faţă unei ofensive de primăvară a forţelor ruse.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, care l-a însoţit pe Biden la Kiev, a declarat presei că Washingtonul i-a trimis Moscovei o notificare asupra acestei vizite cu „câteva ore” înainte ca avionul preşedintelui american să decoleze de la Washington, pentru a evita orice incident de natură să escaladeze şi mai mult războiul din Ucraina.

Solicitat de un ziarist să dezvăluie mesajul transmis Moscovei, el a refuzat, invocând „caracterul sensibil” al acestui gen de comunicări cu Moscova.

Despre vizita lui Joe Biden s-a aflat abia atunci când el a ajuns la Kiev şi a fost păstrată în secret până în ultimul moment, din raţiuni de securitate. Chiar în timp ce Biden era deja în drum către Ucraina, Casa Albă pretindea în continuare că el nu va efectua nicio vizită în această ţară.

Însă această vizită a fost „pregătită meticulos” luni la rând şi nu a fost nicidecum ceva spontan, a dezvăluit la rândul său Jonathan Finer, adjunctul lui Sullivan în Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Potrivit lui Finer, în planificarea vizitei au fost implicaţi un număr restrâns de consilieri ai Casei Albe, de responsabili ai Pentagonului şi ai serviciilor de informaţii.