Rusia mută rachete balistice de mari dimensiuni în Belarus pentru a transmite un „mesaj către Occident” – Ministerul britanic al Apărării

lRY96mmsHSzzAopcF8Vwdzd3IMZPklXR-e1651481552768-640x400

Rusia a mutat probabil rachete balistice de mari dimensiuni în Belarus ca un „mesaj către Occident”, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea zilnică privind situația de pe frontul din Ucraina.

Londra a precizat că Moscova are „stocuri foarte limitate” de rachete AS-24 Killjoy și că „continuă să irosească munițiile sale avansate cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de importanță operațională limitată”.

Cu toate acestea, Ministerul a adăugat că amplasarea unor astfel de arme în Belarus oferă Rusiei „un avantaj suplimentar redus în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina”.

Ministerul Apărării a adăugat: „Probabil că a efectuat această desfășurare în principal pentru a transmite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai complice în război”.

Belarusul a fost descris ca fiind o „marionetă” a Rusiei, iar cele două țări au confirmat recent planurile de desfășurare a unui grup militar comun.

Au fost lansate rachete asupra Ucrainei dinspre țara vecină Belarus – dar aceasta nu a intrat încă direct în conflict.

Un comunicat al Ministerului britanic al Apărării a spus: „Imaginile au arătat că două avioane de interceptare MiG-31K Foxhound au fost aproape sigur parcate pe aerodromul Machulishchi din Belarus la 17 octombrie, cu o canistră mare depozitată în apropiere, în interiorul unui mal de pământ de protecție.

Este probabil ca recipientul să fie asociat cu racheta balistică lansată din aer AS-24 Killjoy, o muniție de mari dimensiuni pe care varianta MiG-31K este adaptată să o transporte”.