Rusia minează rutele maritime intre Bosfor si Odessa, aruncand vina asupra Ucrainei

630_360_1644516701-744

Rusia a plantat mine de-a lungul rutelor maritime comerciale recomandate, care se întind de la strâmtoarea Bosfor până la Odessa și, în același timp, a susținut că acestea sunt mine „ucrainene”.

Andrii Klymenko, redactor-șef al portalului BlackSeaNews și co-fondator al Institutului de Studii Strategice al Mării Negre, a anunțat acest lucru pe Facebook, potrivit Ukrinform.

„Pericolul real pe mare: Rusia a minat rutele recomandate de la Bosfor la Odesa și a spus că acestea sunt mine ucrainene. O altă dezinformare periculoasă din partea inamicului”, a spus Klymenko.

Expertul a clarificat că portul Soci a emis un avertisment pe 18 martie, adresându-se proprietarilor de nave și căpitanilor din regiune cu privire la amenințarea cu „minele marinei ucrainene în derivă în Marea Neagră”.

In documentul semnat de căpitanul portului Soci Vyacheslav Rumyantsev se mentioneaza: „Conform serviciului hidrografic al Flotei Mării Negre, minele navale acostate ale Marinei Ucrainene în apropiere de porturile Odesa, Ochakiv, Chornomorsk, Pivdennyi s-au îndepărtat în mijlocul furtunii”.

Mai mult, avizul pentru „toți armatorii și căpitanii” recomandă ca aceștia să ia măsuri de precauție speciale atunci când navighează în părțile de sud-vest și nord-vest ale Mării Negre din cauza posibilității de declanșare a minelor în derivă.

În opinia lui Klymenko, acest avertisment are ca scop prevenirea traficului maritim comercial în Marea Neagră și necesită desfășurarea imediată în Marea Neagră a Grupului Permanent de Mine al NATO.

El a mai remarcat că „este imposibil să numărăm numărul de mine care plutesc în mare”.