Rusia „gata să negocieze”, susține Vladimir Putin

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina, dar Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat duminică.

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a declanșat cel mai mortal conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962. Până acum, războiul nu are un sfârşit.

Kremlinul spune că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va odihni până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe întreg teritoriul său, inclusiv Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Suntem gata să negociem cu toți cei implicați despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1 în interviu.

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat luna aceasta că, deși majoritatea conflictelor se termină prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu a fost încă serioasă în privința unei negocieri reale pentru a pune capăt războiului.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască că Rusia a fost cea care nu a dorit nicio negociere.

„Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a spus Mykhailo Podolyak pe Twitter. „Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”.