Rusia, gata să dispună mobilizarea a 500.000 de recruți în ianuarie. Putin nu are intenția de a pune capăt războiului

img - 2023-01-09T134054.493

Serviciile de informații ale Kievului anunță că Rusia urmează să ordone mobilizarea a 500.000 de noi recruți în ianuarie, pe lângă cei 300.000 pe care i-a adunat octombrie, un alt semn că Vladimir Putin nu are intenția de a pune capăt războiului. Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat că recruții ar urma să lupte în primăvara și vara în operațiunile din est și sud, notează The Guardian.

Rusia a negat că pregătește un al doilea val de mobilizare, iar Putin a declarat luna trecută că este „inutil” să vorbească despre o astfel de acțiune, susținând că doar jumătate dintre cei deja mobilizați au fost trimiși în Ucraina. Oficialii ruși, inclusiv liderul de la Kremlin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare înainte de a declara una parțială în luna septembrie.

Estimările ucrainene privind numărul de trupe care urmează să fie mobilizate sunt mai mari decât cele din septembrie, ceea ce s-a dovedit a fi foarte nepopular și a declanșat proteste în întreaga Rusie. Dacă estimarea se dovedește corectă, Moscova  aproape că și-a dublat forța de dinainte de război în câteva luni. Serviciile de informații militare ucrainene au anunțat că 280.000 de militari ruși au fost desfășurați în prezent împotriva Ucrainei.