Rusia este gata să discute ideea Turciei care vrea sa rezolve conflictul dintre Israel si Palestina pe baza unui sistem de garantii

Rusia este pregătită să discute și să ia în considerare inițiativa Turciei de a stabili un sistem de garantare în conflictul israeliano-palestinian, Moscova și Ankara rămânând în contact pe această temă, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Suntem pregătiți să discutăm orice propunere constructivă. Inițiativa menționată <…> este în mod clar determinată de intenția de a de-escalada lucrurile și de a readuce situația la normal”, a declarat șeful diplomației ruse.

Pentru el, inițiativa turcă își are rădăcinile în dorința de a asigura un echilibru al intereselor, mai degrabă decât de a impune interesele unei părți în detrimentul alteia. „Suntem pregătiți să lucrăm împreună pentru a lua în considerare această [inițiativă]”, a adăugat Lavrov.

Anterior, ministrul turc de externe Hakan Fidan a anunțat planurile Ankarei de a se adresa Organizației Cooperării Islamice (OCI) cu o propunere de a-și uni forțele pentru a rezolva conflictul dintre Palestina și Israel pe baza unui sistem de garanții.

Tensiunile au crescut din nou în Orientul Mijlociu la 7 octombrie, când militanții grupării radicale palestiniene Hamas, cu sediul în Gaza, au organizat o incursiune surpriză pe teritoriul israelian din Fâșia Gaza. Hamas și-a descris atacul ca fiind un răspuns la acțiunile agresive ale autorităților israeliene împotriva Moscheii Al-Aqsa de pe Muntele Templului din Orașul Vechi din Ierusalim. Ca răspuns, Israelul a anunțat o blocadă totală a Fâșiei Gaza și a început să lanseze atacuri aeriene asupra enclavei și asupra unor părți din Liban și Siria. Ciocniri sunt în curs de desfășurare și în Cisiordania, pe malul Iordanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *