Rusia este acum „a doua putere militară din Ucraina”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, declară că nu sunt dovezi că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au provenit de la o „manevră intenționată a Rusiei”.

NATO nu are informații care să sugereze că drona rusească ar fi lovit intenționat teritoriul României, potrivit secretarului general al alianței, Jens Stoltenberg. Acesta a amintit, totodată, în cursul unei discuții de ieri cu comisiile de afaceri externe și de apărare din Parlamentul European, că NATO și-a mărit mai mult ca oricând prezența pe flancul estic și că toate statele membre sunt apărate.

Jens Stoltenberg a fost invitat de europarlamentari pentru o discuție cu privire la evoluția conflictului din Ucraina. Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles. El spune că efortul și câștigul Ucrainei în fața Rusiei nu trebuie minimalizat, indiferent dacă vorbim de 100 sau de 1.000 m de teren recuperat. NATO, adaugă Jens Stoltenberg, va livra Kievului tot ceea ce este necesar și posibil pentru a câștiga acest conflict.

Celor care minimalizează sprijinul NATO sau pașii făcuți de ucraineni, Jens Stoltenberg le spune că aceiași pesimiști, uneori chiar specialiști, au fost convinși că Ucraina va ceda în câteva zile în fața Rusiei. Situația s-a schimbat radical și Ucraina nu numai că face față, dar și recuperează teren. Orice câștig al ofensivei Kievului este o înfrângere a Rusiei.

Jens Stoltenberg: Nimeni nu a spus că va fi ușor. Era clar că va fi o ofensivă grea. Nu cred că au mai fost atâtea mine amplasate pe vreun front câte au pus rușii. Chiar și așa, ucrainenii fac progrese. Trebuie să ne amintim de unde s-a plecat. Rusia era a doua putere militară în lume. Acum este a doua putere militară în Ucraina. Realitatea este că ucrainenii depășesc așteptările tuturor.

Jens Stoltenberg spune că autoritățile române au informat aliații despre resturile de dronă găsite pe teritoriul țării și că se derulează o investigație, însă nu există nicio dovadă că ar fi fost o manevră intenționată a Rusiei, ci doar un accident. Jens Stoltenberg amintește că Alianța a dublat prezența militară pe tot flancul estic și toate statele aliate sunt apărate prin noile planuri militare.

Incidentul cu resturile de dronă găsite în România a fost discutat şi în cadrul unei convorbiri telefonice dintre ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. Cei doi au vorbit şi despre consolidarea cooperării bilaterale pentru a proteja securitatea spaţiului aerian şi, în context, a fost menţionată dislocarea unor avioane de luptă F-16 ale Forţelor Aeriene americane pe teritoriul României.

sursa romania-actualitati.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *