Rusia dă vina pe SUA pentru un atac asupra Crimeii și promite răspuns

Rusia a dat vina pe SUA și a promis „consecințe” pentru un atac cu rachete ucrainene asupra Sevastopolului, în Crimeea ocupată, produs ieri, despre care oficialii spun că a ucis patru persoane, inclusiv doi copii.

Alte 150 de persoane au fost rănite în atac, deoarece resturi de rachete au căzut pe o plajă din apropiere.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele folosite de Ucraina sunt rachete ATACMS furnizate de SUA și a susținut că au fost programate de specialiști americani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit atacul „barbar” și a acuzat SUA că „ucide copii ruși”.

El a subliniat comentariile președintelui Vladimir Putin, care a promis recent că va viza țările care furnizează arme Ucrainei. Moscova a declarat că decesele și rănile de duminică au fost cauzate de căderea de resturi, după ce apărarea sa antiaeriană din Crimeea a interceptat cinci rachete încărcate cu focoase de grup lansate de forțele ucrainene.

Imaginile difuzate de televiziunea de stat rusă au arătat haos pe plaja din zona Uchkuyevka, în timp ce oamenii au fugit de resturile care cădeau și unele persoane rănite au fost duse pe șezlonguri.

Ministerul rus al Apărării a susținut duminică că toate rachetele ATACMS sunt programate de specialiști americani și ghidate de sateliții SUA.

SUA furnizează rachete ATACMS Ucrainei de peste un an. Sistemul permite forțelor ucrainene să lovească ținte de până la 300 km distanță, potrivit producătorului Lockheed Martin.

Moscova a anexat Crimeea ilegal în 2014 și doar câteva țări recunosc peninsula drept teritoriu rus. Prin urmare, nu se încadrează în cerințele SUA ca Ucraina să se abțină de la utilizarea armelor furnizate de Washington pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Dar Peskov a declarat luni reporterilor de la Moscova că „implicarea Statelor Unite, implicarea directă, în urma căreia civilii ruși sunt uciși, nu poate ramane fără consecințe”.

„Timpul va spune care vor fi acestea”, a adăugat el. Ministerul rus de externe a chemat-o luni pe ambasadorul SUA Lynne Tracy, înainte de a publica o declarație în care acuză SUA de implicare într-o „atrocitate” și jură că „nu va rămâne nepedepsită”.

Moscova a amenințat în mod repetat că va viza țările care furnizează arme Ucrainei, susținând că acestea sunt ținte militare legitime.

„Vedem foarte bine cine se află în spatele acestui lucru”, a spus domnul Peskov reporterilor luni.

„[Domnul Putin] a vorbit săptămâna trecută despre cine țintește aceste rachete absolut complexe din punct de vedere tehnologic către ținte, cine furnizează aceste lansări. Aceștia nu sunt ucraineni”.

La începutul acestei luni, Putin a reînnoit amenințarea în timpul unei întâlniri cu agențiile internaționale de presă.

„Răspunsul poate fi asimetric. Ne vom gândi la asta”, a adăugat el.

Oficialii ucraineni au apărat atacul, numind Crimeea o țintă legitimă. Mykhailo Podolyak – un consilier de top al președintelui Volodymyr Zelensky – a declarat că peninsula este de fapt „o mare tabără militară” despre care a spus el deține „sute de ținte militare directe, pe care rușii încearcă cu cinism să le ascundă și să le acopere cu propriii lor civili”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *