Rusia ar putea repoziționa forțele în Donbas

220225-Z-XG945-1561

Aproximativ 20% din forțele ruse din nordul Kievului se repoziționează și, deși oficialii americani nu știu încotro se îndreaptă, nu cred că pleacă acasă.

Un număr mic de forțe ruse încep să se repoziționeze de la atacul asupra capitalei Ucrainei, Kiev.

„Nu este tocmai clar unde vor merge, pentru cât timp și în ce scop, dar nu vedem niciun indiciu că vor fi trimiși acasă”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John F. Kirby.

Cea mai bună evaluare este că aceste trupe se vor repoziționa în Belarus, unde se vor retehnologiza, vor fi reupliate și apoi vor fi mutate înapoi în Ucraina, posibil în regiunea Donbas, a declarat Kirby.

„Este clar că rușii vor să-și reprioritizeze operațiunile din zona Donbasului [și] aceasta ar putea fi o destinație, dar, din nou, [este] prea devreme pentru a ști. Noi nu avem într-adevăr un bun simț al acesteia”, a spus el.

Kirby a discutat, de asemenea, cât timp trupele americane dislocate în Europa vor rămâne în regiune. Secretarul Apărării Lloyd J. Austin III a ordonat ca prima dintre aceste trupe să se desfășoare din Statele Unite în februarie. Cele mai multe se află acum în prima linie a statelor NATO din Republicile Baltice, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

„Cred că secretarul vrea să-și păstreze opțiunile deschise”, a spus Kirby. Austin a ordonat puțin sub 20.000 de soldați în regiune la ordine temporare.

„Vom lua fiecare așa cum vine și secretarul va decide dacă această capacitate trebuie să rămână – da sau nu – și apoi nu trebuie să fie acea unitate, sau avem nevoie pentru a roti această unitate afară. Până acum, nimeni nu a fost rotit. Toată lumea pe care secretarul a ordonat-o, o să rămână înăuntru”.

Nu s-a luat nicio decizie pentru aceste forțe. Același lucru este valabil și pentru USS Harry S. Truman transportator Strike Group în Marea Mediterană, Kirby a spus. Truman „va rămâne în Marea Mediterană până când secretarul decide că este timpul pentru nava să se rotească afară”.

În cele din urmă, Kirby a declarat că ajutorul pentru Ucraina s-a mișcat cu viteză redusă pentru guvernul federal. El a spus că echipamentul de 350 de milioane de dolari pe care președintele Joe Biden l-a autorizat pe 26 februarie – la doar două zile după invazia rusă – „a fost finalizat într-un record de trei săptămâni”, a spus Kirby.

Alte echipamente și consumabile în valoare de 200 de milioane de dolari au fost, de asemenea, livrate. „Apoi cele 800 de milioane de dolari pe care președintele le-a aprobat acum 10 zile … aceste transporturi sosesc deja”, a spus el. „De fapt, din momentul în care a semnat ordinul până la primul transport care mergea pe drum, au fost patru zile.

Fiecare transport către Ucraina este un amestec de sisteme de armament, sprijin și susținere. Aceasta include alimente, armura corpului, căști de protecție, muniție arme de calibru mic, medicale și truse de prim ajutor. Acestea sunt în plus față de armele anti-armură Javelin și sistemele anti-aer Stinger.