Rusia ar fi minat infrastructura subacvatică critică a UE din Marea Nordului

Rusia ar fi putut mina infrastructura subacvatică critică din Marea Nordului. Alianța Nord-Atlantică își justifică îngrijorarea prin informațiile primite de la companiile care operează platforme-cheie de petrol și gaze, conducte, cabluri electrice și de telecomunicații, notează publicația britanică The Times.Potrivit datelor preliminare, rușii folosesc nave pentru intențiile lor criminale, deoarece imaginile prin satelit nu permit monitorizarea fundului mării. Occidentul avertizează că principalele ținte ale regimului de la Kremlin ar putea fi cablurile electrice și telefonice, precum și conductele de petrol și gaze.

Thomas De Spiegeleire, un reprezentant al unității belgiene de securitate maritimă, a declarat că spionajul este mai dificil de detectat în prezent, deoarece înainte erau folosite în acest scop nave de cercetare sau nave de război, dar acum chiar și navele civile pot fi implicate în recunoaștere.

În același timp, serviciile de securitate belgiene au menționat că nu au fost găsite dovezi ale minării cablurilor în apele teritoriale ale Belgiei sau ale Țărilor de Jos din Marea Nordului. Cu toate acestea, la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, pe unul dintre cablurile britanice au fost găsite explozibili.
În același timp, Federația Rusă a fost implicată în activități similare chiar înainte de izbucnirea războiului. În special, în ultimii zece ani, mai mult de 160 de nave rusești nemilitare au comis 945 de acte suspecte. Cel puțin 749 din cele 945 de manevre suspecte au avut loc pe o rază de un kilometru de conductele din Marea Nordului. Alte 72 de acțiuni suspecte au avut loc în apropierea cablurilor de electricitate, iar restul de 124 au fost în zone în care sunt instalate cabluri de telecomunicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *