Rusia anunta o operatie chirurgicala in premiera. Medici cu veste antiglont sa scoata munitie neexplodata din pieptul unui soldat

operatie rusia

O echipă de medici militari ruși a efectuat o operație chirurgicală unică pentru a extrage munitie neexplodata din pieptul unui soldat rănit grav in razboiul din Ucraina, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

O echipă de chirurgi de la Spitalul Clinic Militar Central Mandryk al Districtului Militar Central l-a operat pe sergentul junior Nikolay Pasenko în incinta unei clinici ambulatorii locale din regiunea Belgorod, a precizat ministerul.

„Pacientul a fost internat cu o rană care îi pătrunsese în piept. Examinarea a arătat că muniția neexplodată în mod miraculos a străpuns coastele și plămânii și s-a depus în apropierea măduvei spinării, între aortă și vena cavă inferioară, în apropierea inimii”, a precizat comunicatul.

Riscul de detonare a muniției era extrem de ridicat. „În ciuda acestui fapt, medicii militari împreună cu omologii lor civili au îmbrăcat veste antiglonț pe sub halatele medicale și au procedat la această operație extrem de complexă”, a subliniat ministerul.

Locotenent-colonelul corpului medical Dmitri Kim de la Spitalul Clinic Militar Central Mandryk, care a efectuat această operație chirurgicală unică în felul ei, a declarat că pacientul a trebuit să fie operat local din cauza riscului de sângerare fatală.

„Munitia neexplodata era blocata între aortă și vena cavă inferioară, aproape de inimă, ceea ce ar fi putut provoca o hemoragie fatală chiar și fără detonarea muniției. S-a luat decizia de a efectua operația la fața locului”, a explicat el.

După operație, sergentul junior Pasenko a fost transportat la Moscova. În prezent, el se află în tratament și recuperare la Spitalul Clinic Militar Central Mandryk.

„Chirurgul s-a aventurat să efectueze operația, eu am fost împotrivă. Nu am vrut ca medicii să sufere, deoarece muniția ar fi putut exploda. Chirurgii și-au pus veste antiglonț. Și acum vedeți că stau în fața dumneavoastră. Îi mulțumesc chirurgului Dmitry Kim și îi voi fi recunoscător pentru tot restul vieții mele. Este un om foarte curajos”, a declarat Pasenko.

După cum a precizat Ministerul rus al Apărării, unitatea în care servea sergentul junior Nikolay Pasenko, a căzut într-o ambuscadă în zona de operațiuni din Ucraina. Sub tirul puternic sergentul a coborât dintr-un vehicul de luptă al infanteriei și a deschis foc de ripostă. După ce a auzit o explozie, a simțit o lovitură puternică în zona laterală și durere. După aceea, a fost evacuat și dus la un centru medical.